Annuïtaire hypotheek: Gratis hypotheekgesprek

De annuïtaire hypotheek is populair in Nederland. Hoe komt dit? En is deze hypotheekvorm ook voor jou het meest geschikt? Op basis van je inkomsten en vooruitzichten ontvang je van ons advies. 

Start HierMaximale Hypotheek Berekenen

Wat is een annuïteitenhypotheek?

Om de koop van jouw droomhuis te financieren kun je kiezen uit verschillende hypotheekvormen. Kies je voor een annuïteitenhypotheek, dan los je de hypotheekschuld af gedurende de looptijd. Net als bij een lineaire hypotheek. Bij beide hypotheekvormen betaal je een maandelijks bedrag die voor een deel bestaat uit aflossing en voor het andere deel aan rente. Het grote verschil tussen deze financiële constructies is de verhouding van deze bedragen. We leggen het aan je uit.

  • Bij de annuïteitenhypotheek blijven de bruto maandlasten gedurende de rentevast periode gelijk.
  • Door de jaren heen verandert wel de opbouw van de maandlasten. In het begin betaal je veel rente en weinig aflossing en aan het eind is dat precies andersom.
  • Doordat je steeds minder rente betaalt, wordt het belastingvoordeel steeds minder. Met als gevolg dat jouw netto maandlasten geleidelijk zullen stijgen.

Verhouding aflossing + rente

De annuïtaire hypotheek is veruit de meest populaire hypotheekvorm in Nederland. Dat komt omdat je bij deze vorm in het begin lagere netto maandlasten betaalt. De bruto maandlasten blijven bij een annuïteitenhypotheek wel gelijk tijdens de rentevaste periode die jij hebt gekozen. Deze periode kan 5, 10, 20 of 30 jaar beslaan. Dat maakt deze hypotheekvorm overzichtelijk en voorspelbaar.

Bereken je startershypotheek

In 4 stappen naar een hypotheek!

Zijn er dan ook nadelen?

Zeker. Elk voordeel heeft zijn nadeel. Op de lange termijn ben je wat duurder uit met een annuïteitenhypotheek dan met een lineaire hypotheek. Dat zit zo:

  • Bij een annuïteitenhypotheek betaal je de eerste jaren veel rente en weinig aflossing.
  • Aan het einde van de rit is dat andersom: dan betaal je juist veel aflossing en weinig rente. Het achterliggende idee is dat je later meer verdient dan nu.
  • Deze hypotheekvorm is dus eigenlijk een toekomstbestendige hypotheek. Bovendien ontvang je belastingvoordeel, omdat de hypotheekrente fiscaal aftrekbaar is.
  • Wel is het zo dat je voordeel steeds minder wordt, omdat je ook steeds minder rente betaald.

Bij een lineaire hypotheek los je sneller af en betaal je minder aan hypotheekrente. Wij helpen je een lineaire hypotheek te berekenen

Hoe werkt een annuïteitenhypotheek?

Stel: je koopt een huis met een lening van € 300.000. Wanneer je kiest voor een annuïtaire hypotheek met een rente van 2,6%, dan heb je over 30 jaar ongeveer bruto € 426.500 betaald. Met een lineaire hypotheek betaal je uiteindelijk ongeveer bruto € 413.000. Dat is een verschil van € 13.500 bruto.

Hoe komt het dat een annuïtaire hypotheek met zo’n wezenlijk verschil toch zo populair is? Dat komt omdat je maandlasten aan het begin van de looptijd een stuk lager liggen. Dat maakt deze hypotheekvorm – zeker voor starters – een stuk aantrekkelijker.

De hypotheekvorm in een notendop

Dus, wat is een annuïtaire hypotheek nu precies?

  • Op de einddatum van je hypotheek heb je deze helemaal afgelost.
  • Je maandlasten blijven gelijk zolang de rente vaststaat
  • De eerste jaren heb je lagere maandlasten dan bij een lineaire hypotheek

Op basis van je inkomsten, vooruitzichten en advies van een adviseur van Hypotheek4Starters, wordt jouw keuze voor een hypotheekvorm stukken gemakkelijker. Is de annuïtaire hypotheek voor jouw het beste of toch een lineaire hypotheek of spaarhypotheek? Maak een afspraak en ontvang advies over de meest gunstige hypotheek voor jouw (toekomstige) financiële situatie.

Wat betaal ik?

Wij werken met vaste starterstarieven

Oriënteren en jouw mogelijkheden berekenen is kosteloos bij ons!

€ 1.600,-

als je in loondienst bent

€ 2.000,-

als je ondernemer bent:
met of zonder partner die in loondienst is

€ 2.400,-

als je beiden ondernemer bent

€ 3.500,-

advies op maat voor gecompliceerde situaties

Je hebt vast veel vragen.

Hier een paar die wij regelmatig horen:

Title Niet Bewerken & Altijd laten staan
Wat is beter annuïtair of lineair?

Er is geen hypotheekvorm het beste, wel een hypotheekvorm die het beste bij jouw situatie past. In ons adviesgesprek bespreken we alle voor- en nadelen en kijken we op basis van jouw inkomen en vooruitzichten welke hypotheekvorm het beste bij jou past.

Wat is duurder annuïtair of lineair?

Als je kijkt naar de gehele looptijd, dan betaal je meer voor een annuïteiten hypotheek dan voor een lineaire hypotheek. Dit komt omdat je bij een annuïteitenhypotheek minder snel aflost en dus meer rente betaald. Kijk je naar de laagste maandlasten dan heb je minder maandlasten de eerste 14 à 15 jaar voor een annuïteitenhypotheek, daarna heb je mindere maandlasten bij een lineaire hypotheek. Wel heb je bij een annuïteitenhypotheek minder afgelost.

Wat is het verschil tussen lineaire en annuïteitenhypotheek?

Het verschil is de manier van aflossen. Beiden hypotheekvormen los je in 30 jaar af. Bij een lineaire hypotheek los je gelijkmatig af en betaal je in het begin wat meer aan aflossing. Het bedrag dat je leent gedeeld door 360 maanden, los je maandelijks af. Bij een annuïteitenhypotheek is dat in het begin minder en aan het einde juist meer.

Bel of
WhatsApp ons.
Dan praten we verder!
06-117 577 26