Schenking huis: Gratis hypotheekgesprek

Door een financiële injectie in de vorm van een schenking voor een huis is een hypotheekaanvraag niet langer onbereikbaar. Wij helpen je aan een gunstige hypotheek voor jouw droomhuis.

Start HierMaximale Hypotheek Berekenen

Wat is een schenking?

Een schenking kan gaan over een bedrag of iets van waarde dat je zonder tegenprestatie cadeau krijgt van je (groot)ouders, tantes, ooms of derden. Een schenking voor een huis of voor een reis valt hieronder. Maar ook een kostbaar schilderij of gouden sieraden kunnen onder een schenking vallen.

Schenking voor een woning

Een schenking voor een woning kan tot een bepaald bedrag belastingvrij worden geschonken. Jaarlijks wordt het maximale tarief voor een vrijstelling opnieuw bepaald door de belastingdienst. In 2022 mag je tot €28.947 schenken aan wie je maar wil. Afhankelijk van de relatie tot de schenker betaalt de schenker of begunstigde een bepaald bedrag aan schenkbelasting wanneer de schenking voor de woning boven het maximale tarief uitkomt. Ontvang je een grote schenking voor een huis onder de vrijstelling? Dan bespaar je als ontvanger veel geld. Geld dat je kunt inzetten voor:

 • aankoop van een eigen woning
 • bouwtermijnen van een woning in aanbouw
 • verbouwing of onderhoud van uw eigen woning
 • afkoop van erfpacht-, opstal- of beklemmingsrechten van je eigen woning
 • aflossing van de hypotheek voor je eigen woning
 • aflossing van restschuld voor de eigen woning
 • aflossing of kwijtschelding van een lening voor je eigen woning bij bijvoorbeeld een familielid

Bereken je startershypotheek

In 4 stappen naar een hypotheek!

Voorwaarden van een schenking voor een huis

Je kunt 100% van de woningwaarde lenen. De overige kosten die bij een koopwoning komen kijken, betaal je uit eigen zak. Toch hoeft weinig eigen geld voor jou niet het einde van je zoektocht op de woningmarkt te betekenen.

Met een schenking inclusief schenkingsvrijstelling voor de eigen woning kom je heel ver. Een hypotheekaanvraag voor een nieuwe woning of verbouwing wordt stukken gemakkelijk wanneer je aan het proces begint met een hoger startbedrag. Je zult wél aan enkele voorwaarden moeten voldoen voor het belastingvrij schenken van een huis:

 • Jij of je partner is tussen de 18 en 40 jaar. De dag waarop je 40 wordt, telt mee
 • Je gebruikt het geld om de woning te kopen of te verbouwen, om de hypotheek of restschuld af te lossen of de erfpacht af te kopen van de eigen woning
 • Je gebruikt het geld binnen 3 jaar
 • Je kunt bewijzen dan je de schenking voor je huis hebt ontvangen en dat je deze hebt ingezet voor de eigen woning

Meer weten?

Wil je weten wat een schenking van je ouders of anderen betekenen voor jouw mogelijkheden op de woningmarkt. Ook kunnen we je helpen met andere dingen zoals het eerste bod op een woning. Of wil je met een studieschuld een hypotheek? Neem eens contact op. Wij brengen graag je financiële situatie in kaart op basis van ingebrachte documenten en je persoonlijke wensen. Hieruit rolt een berekening van jouw maximale leencapaciteit inclusief (belastingvrije)schenking.

Wat betaal ik?

Wij werken met vaste starterstarieven

Oriënteren en jouw mogelijkheden berekenen is kosteloos bij ons!

€ 1.600,-

als je in loondienst bent

€ 2.000,-

als je ondernemer bent:
met of zonder partner die in loondienst is

€ 2.400,-

als je beiden ondernemer bent

€ 3.500,-

advies op maat voor gecompliceerde situaties

Je hebt vast veel vragen.

Hier een paar die wij regelmatig horen:

Is een geaccepteerd bod bindend?

Wanneer je een mondeling akkoord hebt bereikt is de koop al bindend. Wel heb je eerst 3 dagen bedenktijd. Daarin kan je zonder opgaaf van reden alsnog van de koop afzien. Daarna niet meer, behalve als je onder voorbehoud van bepaalde voorwaarden een bod hebt geplaatst. Om van de koop af te kunnen zien, zal je moeten bewijzen dat je aan één van de door jouw gestelde ontbindende voorwaarden kan voldoen.

Kan ik iemand een huis schenken?

In feite kan je alles schenken. Wel heb je te maken met maximale vrijstellingen. Als je meer dan de vrijstelling schenkt of geschonken krijgt, dan betaal je schenkbelasting. De hoeveelheid schenkbelasting is afhankelijk van jouw relatie met de schenker of begunstigde.

Wat kost een schenking van een huis?

Ben jij of is jouw partner tussen de 18 jaar en 40 jaar dan heb je een maximale vrijstelling van € 28.947 in 2022. Als je een schenking krijgt van ouders dan is het bedrag daarboven belast. Over de eerste € 130.425 betaal je 10% belasting en alles wat je daaroverheen gaat betaal je 20% belasting.

Hoeveel geld mag je belastingvrij schenken voor een huis?

Ben jij of is jouw partner tussen de 18 jaar en 40 jaar dan heb je een maximale vrijstelling van € 28.947 in 2023.

Hoeveel mogen ouders schenken voor een huis?

Ben jij of is jouw partner tussen de 18 jaar en 40 jaar dan heb je een maximale vrijstelling van € 28.947 in 2023. In 2024 wordt de vrijstelling helemaal afgeschaft.

Bel of
WhatsApp ons.
Dan praten we verder!
06-117 577 26