Bereidstellingsprovisie

Oeps, je haalt de passeerdatum voor de beperkt geldende hypotheekofferte niet. Door onvoorziene omstandigheden kan het voorkomen dat de offerte vervalt. Gelukkig kun je de periode van de hypotheekofferte verlengen. Hiervoor betaal je bereidstellingsprovisie.

MEER WETEN? NEEM CONTACT OP!

Wat is bereidstellingsprovisie

Sluit je een startershypotheek af? Dan maakt de geldverstrekker voor jou een offerte op. Ga je hiermee akkoord, dan zal de hypotheek vaak binnen 3 maanden passeren bij de notaris. Lukt het onverhoopt niet om binnen deze periode naar de notaris te gaan, dan zul je bereidstellingsprovisie moeten betalen. Ofwel, je verlengt de periode van de hypotheekofferte en de bank brengt je hier maandelijks kosten voor in rekening.

Wat zijn de kenmerken hiervan?

Kenmerkend voor de bereidstellingskosten is dat je een percentage van het hypotheekbedrag betaalt. Hoeveel provisie je exact betaalt verschilt per hypotheekverstrekker. Over het algemeen kunnen we stellen dat een percentage van 0,25% van het hypotheekbedrag bij de meeste geldverstrekkers gebruikelijk is.

Voor wie is dit bedoeld?

Bereidstellingsprovisie is bedoeld voor iedereen voor wie de aangeboden hypotheekrente langer moet worden ‘vastgehouden’ wanneer de hypotheek niet binnen de standaard geldigheidstermijn bij de notaris is gepasseerd.

Wanneer maak je gebruik van de bereidstellingsprovisie?

Natuurlijk maak je liever geen gebruik van de bereidstellingsprovisie, maar in sommige gevallen kun je niet anders. Wanneer het je niet lukt op tijd de akte te laten passen bij de notaris, zul de passeerdatum moeten uitstellen.

Voorbeeld: Stel, je stelt de passeerdatum 2 maanden uit. Wanneer de rente in deze maanden is gestegen met 0,2%, zul je op de passeerdatum voor deze 2 maanden een bereidstellingsprovisie moeten betalen. Over een lening van € 300.000 betaal je: 2 x 0,25% x 300.000 euro = € 1.500 aan bereidstellingskosten.

In 4 stappen een startershypotheek!

Voor- en nadelen

Bereidstellingskosten klinken als een boete voor het niet halen van de passeerdatum, maar wist je dat je er ook je voordeel uit kan halen? Zou de rente in bovenstaand voorbeeld juist gedaald zijn naar 1,8% in twee 2 maanden tijd, dan hoeven er geen bereidstellingskosten in rekening worden gebracht. In plaats daarvan krijg je een aantrekkelijkere hypotheek.

Mocht je toch bereidstellingsprovisie moeten betalen voor het verlengen van je hypotheekofferte? Weet dan dat de kosten aftrekbaar zijn in de aangifte inkomstenbelasting.

Hoe kunnen we je helpen?

Wil je weten hoe je de kosten kunt aftrekken in de aangifte inkomstenbelasting of wil je meer informatie over de geldigheidsduur van je offerte van bijvoorbeeld je starterslening hypotheek? Neem dan contact op met Hypotheek4Starters. En ook voor andere zaken staan we voor je klaar. Denk hierbij aan informatie over een bouwdepot en eigenwoningforfait.


Bel of
WhatsApp ons.
Dan praten we verder!
06-117 577 26