Bod geaccepteerd en nu: Gratis hypotheekgesprek

Gefeliciteerd! Je bod op je droomhuis is geaccepteerd. De woning is bijna officieel voor jou, maar eerst moet je nog een paar zaken regelen. Wij helpen je hierbij!

Start HierMaximale Hypotheek Berekenen

Mijn bod op een huis is geaccepteerd, wat nu?

De aankoop van een woning wordt definitief wanneer je het voorlopig koopcontract tekent. Dit gebeurt nadat de koper jouw bod accepteert. Na de ondertekening van het koopcontract heb je recht op 3 dagen wettelijke bedenktijd. Binnen dit tijdsbestek mag je zonder opgaaf van redenen van de koop afzien. Na deze periode zit je aan de koop vast, tenzij je ontbindende voorwaarden hebt opgenomen in het koopcontract. Denk hierbij aan:

 • Voorbehoud Nationale Hypotheek Garantie
 • Wachten tot het eigen huis verkocht is
 • Voorbehoud financiering hypotheek (bijvoorbeeld bij een familiebank hypotheek)
 • Voorbehoud bouwtechnische keuring

Er wordt niet aan de gestelde voorwaarden voldaan

Mocht blijken dat je aanspraak kan maken op één van de voorwaarden dan kun je boeteloos onder het koopcontract uitkomen. Wil je na de wettelijke bedenktijd van de koop afzien zonder dat je aanspraak kan maken op één van de voorwaarden? Dan zul je een boete moeten betalen van 10% van de koopsom.

Is je bod geaccepteerd? Gefeliciteerd! Ook na deze fase kunnen we je nog helpen met verschillende stappen na de aankoop. Denk bijvoorbeeld aan de overdracht van je huis

Bereken je startershypotheek

In 4 stappen naar een hypotheek!

Het bod voor je huis is geaccepteerd: de vervolgstappen

Wanneer het bod op het huis is geaccepteerd en de wettelijke bedenktijd voorbij is, is het huis in feite van jou. Toch zal je nog enkele zaken moeten regelen voordat de hypotheekaanvraag wordt goedgekeurd. Doorloop hiervoor de volgende stappen:

 1. Hypotheek afsluiten
  Met welk salaris kun je een huis kopen? Met deze vraag begon jouw zoektocht naar een huis. Het bod wat je eerder uitgebracht is gestoeld op een realistische berekening van je financiële capaciteit voor het kopen van je (eerste) woning. Nadat je je bod hebt uitgebracht, volgt de hypotheekaanvraag. Met ons bekijk je welke hypotheek het beste bij je past. We kijken naar je financiële (toekomstige) situatie en richten ons op de beste passende hypotheekvorm en gunstige rentevoorwaarden voor jou.
 2. Taxatie
  Zorg ervoor dat je de woning tijdig taxeert en lever dit document aan voor de hypotheekaanvraag. Wij kunnen je taxateurs aanraden. Let wel: Laat de woning pas taxeren als je een mondeling akkoord hebt bereikt.
 3. Bouwkundige keuring
  Verstandig is altijd om een bouwkundige keuring uit te voeren. Het kan je namelijk behoeden voor onaangename verrassingen. De keuring zelf brengt de bouwkundige staat in kaart en geeft een indicatie van de kosten die gemoeid gaan bij de renovatie van de woning.
 4. Regel je verzekering
  De volgende stap is een woonverzekering regelen. Denk hierbij aan een inboedel- of opstalverzekering, aansprakelijkheidsverzekering en rechtsbijstandverzekering. Hierover kunnen wij je adviseren.
 5. Betalen van de nota van afrekening.
  Onder de nota van afrekening vallen kosten als de koopsom van de woning, de overdrachtsbelasting, de notariskosten, verrekening van onroerendzaakbelasting en de kosten van een aankoopmakelaar en hypotheekadviseur. Vóór de datum van de overdracht van de woning horen deze kosten betaald te zijn.
 6. De overdracht
  In het koopcontract las je eerder de datum van passeren. Dit is de dag waarop je officieel eigenaar van de woning wordt. Je ontvangt de sleutel nadat je de leveringsakte en de hypotheekakte bij de notaris ondertekend.

De vraag “bod geaccepteerd en nu?” is waarschijnlijk beantwoord. Toch kunnen we ons voorstellen dat je nieuwsgierig bent naar wat je exact te wachten staat na het uitbrengen van je bod in jouw persoonlijke situatie. Neem contact op voor een gratis eerste hypotheekgesprek. Naar wens kan dit op locatie of via een video-call.

Wat betaal ik?

Wij werken met vaste starterstarieven

Oriënteren en jouw mogelijkheden berekenen is kosteloos bij ons!

€ 1.600,-

als je in loondienst bent

€ 2.000,-

als je ondernemer bent:
met of zonder partner die in loondienst is

€ 2.400,-

als je beiden ondernemer bent

€ 3.500,-

advies op maat voor gecompliceerde situaties

Je hebt vast veel vragen.

Hier een paar die wij regelmatig horen:

Is een geaccepteerd bod bindend?

Wanneer je een mondeling akkoord hebt bereikt is de koop al bindend. Wel heb je eerst 3 dagen bedenktijd. Daarin kan je zonder opgaaf van reden alsnog van de koop afzien. Daarna niet meer, behalve als je onder voorbehoud van bepaalde voorwaarden een bod hebt geplaatst. Om van de koop af te kunnen zien, zal je moeten bewijzen dat je aan één van de door jouw gestelde ontbindende voorwaarden kan voldoen.

Hoeveel spaargeld heb je nodig om een huis te kopen?

Dat verschilt nogal van de koopsom van de woning. Koop je een woning van maximaal € 400.000,- en ben je jonger dan 35 jaar? Dan hoef je geen overdrachtsbelasting te betalen. De kosten koper kosten komen dan ongeveer uit op 1 à 2% van de koopsom. Koop je een woning dat daarbuiten valt of ben je ouder dan 35 jaar? Dan zal dat 3 à 4% van de koopsom zijn. Neem je een aankoopmakelaar in de hand? Dan zullen de kosten nog wat hoger zijn. Denk hierbij aan 5 à 6 % van de koopsom.

Is een mail bindend bij een bod van een huis?

Ja, dat is bindend om een bod te plaatsen. Om de koop juridisch sterker te laten zijn, wordt er een voorlopige koopakte opgesteld. Daarin zal staan wanneer de overdacht is, wanneer de waarborgsom of bankgarantie gesteld moet worden en tot wanneer je de tijd hebt om de financiering in orde te maken. Er staat ook in wat jouw rechten en plichten zijn als koper.

Kan je als koper terugkomen op een bod?

Ja dat kan. Dit moet je wel binnen de 3 dagen bedenktijd aangeven. De bedenktijd gaat in nadat je de koopakte hebt getekend.

Hoe lang is een bod bindend?

Als je eenmaal een bod hebt gedaan is het bindend. Je kan alleen nog van het bod afkomen, als je binnen 3 dagen bedenktijd zelf de stekker eruit trekt of als je ontbindende voorwaarden hebt opgenomen en je daar ook aanspraak op kan maken.

Bel of
WhatsApp ons.
Dan praten we verder!
06-117 577 26