Eerste huis kopen: Advies voor een hypotheek op maat

Door een gratis, oriënterend hypotheekgesprek weet jij wat je kunt lenen. Volg onze eerste koophuis checklist, zodat je weet waar je mee te maken krijgt wanneer je je eerste huis gaat kopen.

Start HierMaximale Hypotheek Berekenen

Voordelen hypotheekadviseur bij het kopen van je eerste appartement

Een huis kopen is niet iets dat je elke dag doet. Geen wonder dat dit soms gepaard gaat met nachtelijke overpeinzingen en momenten van twijfel. Een eerste woning kopen ís ook gewoon ontzettend spannend. Gelukkig weten wij daar raad mee.

Bekijk eerst de koophuis checklist, zodat je weet wat er komt kijken bij het kopen van je eerste woning. Zo kun je goed voorbereid het oriënterend gesprek met de hypotheekadviseur ingaan. In dit gesprek:

  • Krijg je advies hoe je je kunt indekken voor (financiële) risico’s
  • Ontvang je uit zeker 30 hypotheekverstrekkers advies op maat
  • Ontvang je – wanneer wenselijk – een full service pakket waarin we je kunnen doorverwijzen naar professionals makelaars, taxateurs en notarissen

Eerste huis kopen via de bank of de hypotheekadviseur?

Op het moment dat je besluit een huis te kopen of je eerste appartement gaat kopen, zijn er verschillende gedachtes die de revue kunnen passeren. Denk aan:

Deze gedachtes en vragen zijn normaal. Zowel een onafhankelijke hypotheekadviseur als hypotheekadviseur bij een bank kan je bijstaan bij het kopen van je eerste woning. Bedenk wel dat een bank alleen producten van zichzelf kan afsluiten en er slecht één route mogelijk is voor het afsluiten van een hypotheek.

Kom je bij een onafhankelijk tussenpersoon, dan kun je – in ons geval – rekenen op een rijk aanbod van 30 hypotheekverstrekkers. Jouw toekomstige hypotheek bestaat al. Kom eens langs voor een vrijblijvend gesprek, wij vinden de hypotheekvorm die bij je past tegen de meest gunstige voorwaardes en rentes.

Bereken je startershypotheek

In 4 stappen naar een hypotheek!

Eerste huis kopen in 7 stappen: de eerste koophuis checklist

Ben jij klaar om je eerste huis te kopen? Dan zul je profijt hebben van een eerste koophuis checklist. Hierin staat waar jij mee te maken krijgt bij een eerste huis kopen en wat je moet weten bij de zoektocht naar een passende hypotheek. Een eerste huis kopen, gebeurt altijd in fases:

Budget bepalen

Hoe te beginnen bij de eerste woning kopen? Je kunt gebruik maken van onze hypotheekcalculator voor een grove berekening van je maximale lening. Zo kun je voorzichtig oriënteren op een eerste woning kopen. Let wel: calculators houden weinig rekening met eventuele bijkomende kosten. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de kosten koper als een starter. Wij doen dat wel. Bovendien kijken we naar je persoonlijke situatie, je wensen en je toekomstplannen, zodat we precies in kaart kunnen brengen wat je maximaal kunt lenen. Wij raden je daarom aan om contact op te nemen als je serieus wil gaan bieden.

Zoektocht naar het eerste huis

Het ene moment weet je nog niet wat je kunt lenen, het volgende moment ben je je eerste huis aan het inrichten. Zo snel kan het gaan. In deze stap vergelijk jij woningen met elkaar op basis van de door jou opgestelde criteria en doe je een aanvraag tot bezichtigen.

Bezichtigen

Je hebt je favoriete woning uitvoerig online bekeken, maar nu wordt het tijd om je potentiële eerste woning fysiek te bezoeken. Je kunt dit met of zonder aankoopmakelaar doen. Wij raden aan om gebruik te maken van een aankoopmakelaar. Een aankoopmakelaar Deze persoon kijkt zonder emoties met een deskundig en ervaren oog en zal snel zien of er gebreken zijn en wat het zal kosten om deze te verhelpen. Daarbij kan een aankoopmakelaar de onderhandelingen met de tegenpartij op zich nemen. Mocht je gebruik willen maken van een aankoopmakelaar, dan kunnen wij je hiernaar doorverwijzen.

Huis kopen en het eerste bod

Soms weet je het direct: het voelt goed. Wanneer jij jezelf al in de woning ziet wonen, dan weet je wat je te doen staat. Een bod uitbrengen, en snel. Wanneer je een bod neerlegt, die de tegenpartij niet kan weigeren, is de woning praktisch van jou. Je tekent het contract voor jouw eerste huis. In het voorlopig koopcontract staat – naast de prijs van de woning – de datum van overdracht, eventuele overname van spullen en ontbindende voorwaarden. Denk hierbij aan een voorbehoud van financieringen of bouwkundige gebreken.

Aanvragen van de hypotheek

Nu is het vooral van belang om de financiering rond te krijgen voordat de ontbindende voorwaarden verstrijken. Het is dus belangrijk dat je bij een mondeling akkoord direct contact met ons opneemt. Omdat we nu weten welke woning je gekocht hebt en wat de rentestanden op dat moment zijn, kunnen we de verschillende hypotheekaanbieders vergelijken en een voorstel maken die het beste bij jou past. Mocht het zo zijn dat je een huis wilt kopen, maar geen eigen geld tot je beschikking hebt, dan zullen we met andere oplossingen moeten komen. Denk hierbij aan:

  • Een (gedeeltelijke) financiering met behulp van de familiebank
  • Een schenking van je ouders

Bij het kopen van een huis denken we graag met je mee en bieden we gericht oplossingen om een eerste huis kopen gemakkelijker en vooral leuker te maken.

Ga je akkoord met de offerte? Dan volgt het ondertekenen. Nadat de offerte is ondertekend sturen wij het door naar de bank en zal alles worden doorgezet naar denotaris. Onze advieskosten betaal je zodra jij de offerte hebt ontvangen en goed advies hebt gekregen.

De zoektocht naar een geschikte notaris

Fantastisch, de hypotheek is geaccepteerd! De volgende stap is het zoeken naar een geschikte notaris die de overdracht van de woning kan laten plaatsvinden. Wij houden de lijnen graag kort, zodat we snel kunnen schakelen. Zo werken we samen met een taxateur, een makelaar, maar ook met een notaris. Mocht je een notaris vinden via je eigen contacten dan juichen we dit alleen maar toe. Bij de notaris vindt de sleuteloverdracht plaatst en passeert de akte. Hierna ben je echt eigenaar van de woning.

Verhuizen

Je eerste huis is gekocht. De volgende stap is verhuizen. Weer volgt even een hectische periode, maar wanneer je eenmaal over bent kan het grote genieten beginnen. Waarschijnlijk denk je dat hierbij onze service ophoudt, maar niets is minder waar. Mocht jij over een eerste huis kopen meer informatie willen ontvangen, dan kun je contact opnemen. Wij staan je graag te woord.

Wat betaal ik?

Wij werken met vaste starterstarieven

Oriënteren en jouw mogelijkheden berekenen is kosteloos bij ons!

€ 1.600,-

als je in loondienst bent

€ 2.000,-

als je ondernemer bent:
met of zonder partner die in loondienst is

€ 2.400,-

als je beiden ondernemer bent

€ 3.500,-

advies op maat voor gecompliceerde situaties

Je hebt vast veel vragen.

Hier een paar die wij regelmatig horen:

Title Niet Bewerken & Altijd laten staan
Hoe oud moet je zijn om een huis te kunnen kopen?

Je moet in ieder geval 18 jaar zijn om een woning te mogen kopen.

Wat is er nodig om een huis te kopen?

Ten eerste zal je een inkomen moeten hebben. Zonder inkomen is de aanvraag van een hypotheek niet nodig. Inkomen is een salaris bij een werkgevers of wanneer je zelfstandig bent. Al vanaf 1 jaar zelfstandigheid is het mogelijk om een woning te kopen. Heb je geen vast contract? Geen probleem. Tegenwoordig zijn er vele mogelijkheden om toch een woning te kopen zonder dat je een vast contract hebt. Neem contact met ons op wat de mogelijkheden voor jou zijn.

Kan iedereen een huis kopen?

Iedereen die volwassen, handelsbekwaam is en een inkomen heeft, kan een huis kopen. Je hoeft geen vast contract te hebben. Tegenwoordig zijn er vele manieren om een woning te financieren, ook als je een startende ondernemer bent.

Bel of
WhatsApp ons.
Dan praten we verder!
06-117 577 26