Eigenwoningforfait

Huiseigenaren betalen voor hun woongenot. Hiervoor betalen zij een fiscale bijtelling bij hun inkomen. Het eigenwoningforfait. Maar waaruit bestaat dit bedrag en hoe wordt deze bijtelling exact berekent? Wij leggen het uit.

MEER WETEN? NEEM CONTACT OP!

Wat is eigenwoningforfait?

Waar de rente voor de hypotheek wordt afgetrokken van het inkomen bij de aangifte inkomstenbelasting, wordt het eigen woningforfait juist bij het inkomen opgeteld.
Om de hoogte van het eigenwoningforfait te bepalen, wordt er gekeken naar de WOZ-waarde. Een percentage hiervan tel je op bij de inkomstenbelasting in box 1.

Voor wie is dit bedoeld?

Het eigenwoningforfait is bedoeld voor woningeigenaren. Heb je een eigen woning, dan bouw je vermogen op. Volgens de belastingdienst profiteer je daarom meer dan iemand die een woning huurt.

Wat zijn de kenmerken?

De WOZ-waarde bepaalt de gemeente waar je in woont. Omdat de WOZ-waarde van een woning ieder jaar verschilt, is het eigenwoningforfait ook ieder jaar anders. Let op dat je bij je het indienen van je inkomstenbelasting de waardepeildatum meeneemt van het afgelopen jaar. In onderstaande tabel zie je de percentages voor het eigenwoningforfait van 2022:

De WOZ-waarde van je woning is vastgesteld op 300.000 euro. Je betaalt dan 0,45% van 300.000 euro = € 1.350 aan eigenwoningforfait

In 4 stappen een startershypotheek!

Voor- en nadelen

Is de hypotheekrente lager dan het eigenwoningforfait, dan ben je over je woning belasting verschuldigd. Dit geldt ook voor degene die zijn hypotheek helemaal heeft afgelost. Is het eigenwoningforfait juist hoger dan de hypotheekrente, dan heb je recht op een extra aftrekpost ter hoogte van dit verschil.

Hoe kunnen we je helpen?

Wil je meer weten over eigenwoningforfait en hypotheekrenteaftrek? Neem dan contact op. Heb je een andere vraag? Ook dan kunnen we je helpen. Zo vertellen we je alles over een SWK waarborgcertificaat en wat het verschil is tussen kosten koper of vrij op naam. Ook buiten kantoortijden beantwoorden we al je vragen. Meer dan één vraag? Plan dan een gratis eerste hypotheekgesprek in.


Bel of
WhatsApp ons.
Dan praten we verder!
06-117 577 26