Familiebank constructie: Gratis hypotheekgesprek

Met de familiebank hypotheek helpt jouw familie je aan een (gedeeltelijke) lening om je nieuwe woning te financieren. Leen onderhands, maar laat je hierin wel begeleiden door een hypotheekadviseur.

Start HierMaximale Hypotheek Berekenen

Hoe werkt de familiebank?

Tegen een marktconforme, maar aantrekkelijke rente lenen tegen lagere maandlasten. Dat is de familiebank in een notendop. Wanneer je kunt lenen van je familie om je droomhuis te kunnen bekostigen, zullen wij de laatste zijn die een schenking voor je huis  zullen afraden. Een familie hypotheek geeft je namelijk de mogelijkheid een nieuw huis te financieren die je op basis van eigen inkomsten niet zelfstandig kunt dragen. Er zijn twee manieren waarop je deze constructie in kunt zetten:

  • Je leent het volledige bedrag van je familie
  • Je leent een deel van de familie en het overige bedrag bij een commerciële aanbieder

Is je hypotheek rond en je bod goedgekeurd? Dan is het tijd voor de volgende fases van het kopen van een huis. Ook dan helpen we je met onder andere de overdracht van je woning

Bereken je startershypotheek

In 4 stappen naar een hypotheek!

Voordelen van lenen bij de familie: Bespaar duizenden euro’s

Bij het kopen van een huis is de meest bewandelde route, de route naar een reguliere bank. Een veel gunstiger alternatief is de familiebank. Hiermee kun je een hogere hypotheek afsluiten, dan wanneer je aanklopt bij een reguliere bank. Sterker nog, met de familiebank constructie kun je tot wel duizenden euro’s besparen. Dit werkt beide kanten op:

  • Familieleden hoeven over de rente-inkomsten geen belasting te betalen. Uiteraard betalen ze wel belasting over het uitgeleende geld in box 3
  • Ouders kunnen rente en aflossing schenken aan hun kinderen
  • Jij hebt recht op hypotheekrenteaftrek. Ofwel, je kunt de rente die je betaalt fiscaal aftrekken van het belastbaar inkomen in box 1, mits de rente marktconform is
  • Je kunt een hogere hypotheek afsluiten tegen lagere maandlasten
  • De bijbehorende leningsvoorwaarden bepaal je in grote mate zelf
  • Gebruik je de familiebank constructie als aanvulling op een reguliere hypotheek, dan kan een ‘gewone’ geldverstrekker een scherper rentetarief bieden, omdat het risico wordt gedeeld

Uiteraard geldt voor diegene die het geld uitleent een risico dat het geld niet (op tijd) binnenkomt. Voor meer zekerheid, is het verstandig deze lening vast te leggen met een onderpand – zoals het huis – bij de notaris. Mocht je dit willen, dan kunnen wij je verwijzen naar enkele notarissen.

Begeleiding bij het opstellen van de familiebank overeenkomst

Een familiebank constructie kun je zelf initiëren en organiseren. Je stelt de overeenkomst op en bent niet gebonden aan acceptatievoorwaarden en een maximale lening, zoals dit bij een reguliere bank voorkomt. In principe zit er geen limiet op het leenbedrag dat je via de familiehypotheek kunt krijgen.

Het is wel belangrijk dat je rekening houdt met een realistisch leenbedrag. Als je een aanvullende lening bij een bank aanvraagt, dan kan je niet méér lenen dan jouw maximale leencapaciteit. Krijg je jaarlijks meer dan de betaalde rente en aflossing teruggeschonken? Dan stelt dit je wel in staat meer te lenen dan jouw maximale leencapaciteit.

Wanneer de familiehypotheek wordt ingeschreven in het kadaster, dan zal je een marktconforme rente moeten koppelen aan de lening. Wordt de familiebank constructie niet ingeschreven dan mag daar een zakelijke rente tegenover staan. Een zakelijke rente is hoger dan een marktconforme rente.

We denken graag met je mee om een familiebank constructie op te zetten.

Wat betaal ik?

Wij werken met vaste starterstarieven

Oriënteren en jouw mogelijkheden berekenen is kosteloos bij ons!

€ 1.600,-

als je in loondienst bent

€ 2.000,-

als je ondernemer bent:
met of zonder partner die in loondienst is

€ 2.400,-

als je beiden ondernemer bent

€ 3.500,-

advies op maat voor gecompliceerde situaties

Je hebt vast veel vragen.

Hier een paar die wij regelmatig horen:

Is een geaccepteerd bod bindend?

Wanneer je een mondeling akkoord hebt bereikt is de koop al bindend. Wel heb je eerst 3 dagen bedenktijd. Daarin kan je zonder opgaaf van reden alsnog van de koop afzien. Daarna niet meer, behalve als je onder voorbehoud van bepaalde voorwaarden een bod hebt geplaatst. Om van de koop af te kunnen zien, zal je moeten bewijzen dat je aan één van de door jouw gestelde ontbindende voorwaarden kan voldoen.

Hoeveel rente mag ik vragen met de familiebank?

Wanneer de familiehypotheek wordt ingeschreven in het kadaster, dan zal je een marktconforme rente moeten koppelen aan de lening. Wordt de familiehypotheek niet ingeschreven dan mag daar een zakelijke rente tegenover staan. Als ouder loop je immers meer risico. Een zakelijke rente is hoger dan een marktconforme rente.

Hoeveel geld mag je aan je kind lenen?

Dit mag in feite onbeperkt. Wil jouw kind de rente aftrekken? Dan zal de hypotheek aan de aflossingsverplichting moeten voldoen. Wil je een familiebank constructie in combinatie met een hypotheekverstrekker aanvragen? Dan ben je gebonden aan de maximale leencapaciteit van jouw kind. Het is wel mogelijk om de rente en aflossing terug te schenken, zodat jouw kind zijn leencapaciteit volledig bij de bank kan gebruiken. Dit vergoot zijn/haar mogelijkheden.

Wat is een familie hypotheek?

Je spreekt van een familiehypotheek wanneer de familie het geld uitleent om het kopen van een woning mogelijk te maken. Binnen de familie geldt de gedragscode hypothecaire financieringen niet.

Bel of
WhatsApp ons.
Dan praten we verder!
06-117 577 26