Hoeveel geld moet je hebben om een huis te kopen?

Het inleggen van je eigen geld is onvermijdelijk bij de aankoop van een woning. Maar wat doe je wanneer je te weinig eigen geld hebt? Gelukkig bestaan er manieren om meer eigen geld te verkrijgen.

Start HierMaximale Hypotheek Berekenen

Hoeveel geld heb je nodig om een huis te kopen?

Hoeveel geld je exact nodig hebt om een huis te kopen is afhankelijk van je bruto salaris of fiscale winst voor ondernemers. Ook speelt de marktwaarde van de woning een rol voor de berekening van je maximale leencapaciteit. Uiteraard zul je ook rekening moeten houden met financiële verplichtingen. Denk hierbij aan studieschuld, creditcards of persoonlijke leningen. Kun je in jouw situatie beter huren of kopen als starter? Wij zoeken het met je uit. 

Koopsom als grootste kostenpost

De grootste kostenpost van een nieuw huis, is nog altijd het huis zelf. Ofwel de koopsom. Toch krijg je hoe dan ook te maken met bijkomende kosten; de kosten koper boven op de vraagprijs van de woning. Vanaf 2018 mag je slechts 100% van de woningwaarde lenen. Dit betekent dat de bijkomende kosten betaalt moeten worden van eigen geld. De bijkomende kosten bestaan uit:

  • Aankoopkosten: overdrachtsbelasting starters, makelaarskosten, bouwkundige keuring
  • Financieringskosten: notariskosten, NHG-kosten, advies- en bemiddelingskosten, taxatiekosten

De bovenstaande kosten bestaan meestal uit 3 à 4% van de koopsom. Voor woningen in het goedkopere segment zul je een lager bedrag aan spaargeld moeten achterhouden dan voor woningen in het hogere segment.

Goed om te weten: de financieringskosten mag je eenmalige aftrekken van de belasting!

Zit je al middenin het proces van het kopen van een huis? Bod geaccepteerd en nu? Of heb je hulp nodig bij een familiebank constructie? Ook dan kunnen we je ondersteuning bieden. Wij helpen je graag verder. 

Bereken je startershypotheek

In 4 stappen naar een hypotheek!

Inleg eigen geld = beschermingsmaatregel van banken

Eigen geld inleggen is onontkoombaar bij de aankoop van een huis. Het is geen onwil van banken. Het is manier van banken om risico uit te sluiten. Deze geldverstrekkers willen namelijk te alle tijden voorkomen dat je je woonlasten niet meer kunt betalen of dat de woning onder water komt te staan.

Hoe kom je aan meer eigen geld?

Wanneer je eigen geld niet toereikend genoeg is voor de betaling van bijkomende kosten zul je naar mogelijkheden moeten zoeken om het bedrag te bekostigen. Een manier om aan meer eigen geld te komen is door:

  • Een belasting vrije schenking van ouders ontvangen (anno 2023 is dat maximaal € 28.947. In 2024 wordt de vrijstelling helemaal afgeschaft.)
  • Een extra lening naast je hypotheek afsluiten (dit is aantrekkelijk wanneer je op basis van je eigen inkomen een veel hogere hypotheek kan krijgen dan op basis van de woningwaarde)
  • Doorsparen

Neem contact op

Voor veel mensen is het mogelijk om een hypotheek te krijgen. Een vast contract is niet langer nodig en ook zonder eigen geld zijn er genoeg mogelijkheden om een succesvolle hypotheekaanvraag te doen. Wij denken graag in oplossingen. Kom je langs? Dan bespreken we jouw mogelijkheden en berekenen we hoeveel eigen geld je nodig hebt voor een woning kopen.

Wat betaal ik?

Wij werken met vaste starterstarieven

Oriënteren en jouw mogelijkheden berekenen is kosteloos bij ons!

€ 1.600,-

als je in loondienst bent

€ 2.000,-

als je ondernemer bent:
met of zonder partner die in loondienst is

€ 2.400,-

als je beiden ondernemer bent

€ 3.500,-

advies op maat voor gecompliceerde situaties

Je hebt vast veel vragen.

Hier een paar die wij regelmatig horen:

Title Niet Bewerken & Altijd laten staan
Hoeveel spaargeld heb je nodig om een huis te kopen?

Dat verschilt nogal van de koopsom van de woning. Koop je een woning van maximaal € 400.000,- en ben je jonger dan 35 jaar? Dan hoef je geen overdrachtsbelasting te betalen. De kosten koper kosten komen dan ongeveer uit op 1 à 2% van de koopsom. Koop je een woning dat daarbuiten valt of ben je ouder dan 35 jaar? Dan zal dat 3 à 4% van de koopsom zijn. Neem je een aankoopmakelaar in de hand? Dan zullen de kosten nog wat hoger zijn. Denk hierbij aan 5 à 6 % van de koopsom.

Kun je zonder eigen geld een huis kopen?

Nee, dat is vrijwel niet mogelijk. Alleen als je veel meer kan lenen dan je nodig hebt, zou je een consumptieve lening kunnen nemen om de kosten koper kosten te financieren. Daarnaast kan je een schenking verkrijgen, maar dan spreek je al over eigen geld, omdat je dit krijgt van de schenker. Ook als de woningwaarde hoger is dan de koopsom plus kosten koper, heb je de mogelijkheid het gehele bedrag te financieren. Echter komt dit eigenlijk nooit voor.

Bel of
WhatsApp ons.
Dan praten we verder!
06-117 577 26