Hypotheek van € 400.000: Gratis hypotheekgesprek

Het is prettig wanneer je weet wat voor inkomen je nodig hebt voor een hypotheek van € 400.000 en hoeveel maandelijkse kosten je gemiddeld kwijt bent. Wij zetten de kosten voor je uiteen.

Start HierMaximale Hypotheek Berekenen

Hoeveel moet ik verdienen voor een hypotheek van € 400.000?

Het benodigde bruto jaarinkomen voor een hypotheek met een bedrag van € 400.000 is voor iemand die in loondienst werkt ongeveer €83.000.

Of je nu zelfstandig ondernemer bent, ZZP’er of in loondienst werkt met een tijdelijk of onbepaald contract, een hypotheek van € 400.000 aanvragen is mogelijk wanneer je daar de middelen voor hebt.

Ben je ondernemer? Dan is het aanvragen van een hypotheek wat uitdagender. Hiervoor wordt gekeken naar het gemiddelde fiscale winst van de laatste drie kalenderjaren of jouw fiscale winst van het eerste jaar als je net begonnen bent (Let op de bank neemt niet de gehele fiscale winst zomaar mee). Is je inkomen in het laatste jaar het laagst? Dan is dit inkomen het uitgangspunt voor de berekening van je maandlasten bij een hypotheek van € 400.000.

Voor meer informatie over deze constructie raden we aan om eens om de tafel te zitten met een hypotheekadviseur want er zijn zeker mogelijkheden. Het wordt steeds gemakkelijker gemaakt voor andere situaties dan een vast contract om een hypotheek te krijgen, net zoals het krijgen van een hypotheek met een tijdelijk contract gemakkelijker is. We helpen ook bij een hypotheek berekenen als je geen vast contract hebt.

Meetellende factoren voor maandlasten bij een hypotheek van € 400.000

Ben je een starter op zowel de banen- als woningmarkt, heb je aardig gespaard en wil je een eerste huis kopen? Dan is het wellicht mogelijk een hypotheek van € 400.000 aan te vragen. Ook wanneer je doorstromer bent en op zoek bent naar een grotere woning is het mogelijk een hypotheek af te sluiten voor een bedrag van € 400.000.

De maandelijkse lasten kunnen van elkaar verschillen. Dat komt omdat je in alle gevallen te maken hebt met een volledig geoptimaliseerde hypotheek die op jouw situatie moet passen. De hoogte van je maandelijkse lasten bij een hypotheek van € 400.000 zijn afhankelijk van factoren als:

  • Je bruto jaar inkomen
  • Bij samenwonen: het inkomen van je partner
  • De hypotheekvorm van je keuze
  • De rentestanden van dat moment
  • Rentevaste periode
  • Maandelijkse financiële verplichtingen

Bereken je startershypotheek

In 4 stappen naar een hypotheek!

Rekenvoorbeeld maandlasten

Het meest bepalend voor de maandelijkse lasten is de hypotheekvorm. We richten ons in onderstaande voorbeelden op de annuïteiten hypotheek en de lineaire hypotheek

Rekenvoorbeeld annuïteitenhypotheek

Bij een annuïteiten hypotheek blijft de maandelijkse soms van rente en aflossing gedurende de gehele looptijd gelijk. Deze hypotheek is aantrekkelijk voor starters, omdat je maandelijkse kosten in het begin stukken lager liggen dan bij een lineaire hypotheek. Dit komt omdat je in het begin meer hypotheekrente betaalt dan verderop in de looptijd. Bovendien mag je de hypotheekrente aftrekken van je bruto inkomen.

Rekenvoorbeeld Lineaire hypotheek

Bij deze hypotheek bestaan je maandlasten bij je hypotheek van € 400.000 ook uit rente en een bedrag voor de aflossing. Over de gehele looptijd betaal je minder hypotheekrente, maar je start wel met hogere maandlasten. Dit betekent dat je schuld sneller daalt dan bij andere hypotheekvormen.

Rekenvoorbeeld annuïteitenhypotheekRekenvoorbeeld lineaire hypotheek

Bij een annuïteiten hypotheek blijft de maandelijkse som van rente en aflossing gedurende de gehele looptijd gelijk.

Deze hypotheek is aantrekkelijk voor starters, omdat je maandelijkse kosten in het begin stukken lager liggen. Dit komt omdat je in het begin meer hypotheekrente betaalt dan verderop in de looptijd.

Bij deze hypotheek bestaan je maandlasten bij je hypotheek van € 300.000 ook uit rente en een bedrag voor de aflossing.

Over de gehele looptijd betaal je minder hypotheekrente, maar je start wel met hogere maandlasten. Dit betekent dat je schuld sneller daalt dan bij andere hypotheekvormen.

Hypotheekbedrag: € 400.000,-
Hypotheekvorm: Annuïtair
Voorbeeldrente: 2,6%
Rentevaste periode: 10 jaar
Hypotheekbedrag: € 400.000,-
Hypotheekvorm: Lineair
Voorbeeldrente: 2,6%
Rentevaste periode: 10 jaar

Vanaf de start van de lening betaal je per maand:

  • Bruto: € 1.601,-
  • Netto: € 1.298,- (afhankelijk van exacte inkomen)

Vanaf de start van de lening betaal je per maand:

  • Bruto: € 1.972,-
  • Netto: € 1.666,- (afhankelijk van exacte inkomen)

Advies van Hypotheek4Starters

Voor een benadering van je maandelijkse kosten raden we aan om ons online-rekentool te gebruiken. Bedenk daarbij wel dat zowel een calculator als de berekening hierboven je slechts een indicatie geven welke kosten jij per maand zal maken bij een hypotheek van € 400.000. Wil je risico’s uitsluiten en niet voor verrassingen komen te staan? Vraag dan een gesprek aan met de hypotheekadviseurs van Hypotheek4Starters.

Wij berekenen wat je exact kunt lenen en welke middelen je hiervoor nodig hebt. Bij het berekenen van de maandlasten van de hypotheek nemen we je huidige financiële situatie mee, maar ook je verwachte financiële situatie en wensen voor de toekomst.

Wil je een hypotheek voor verbouwing aanvragen of heb je ondersteuning nodig bij het aanvragen van een NHG garantie? Wij staan voor je klaar.   

Wat betaal ik?

Wij werken met vaste starterstarieven

Oriënteren en jouw mogelijkheden berekenen is kosteloos bij ons!

€ 1.600,-

als je in loondienst bent

€ 2.000,-

als je ondernemer bent:
met of zonder partner die in loondienst is

€ 2.400,-

als je beiden ondernemer bent

€ 3.500,-

advies op maat voor gecompliceerde situaties

Je hebt vast veel vragen.

Hier een paar die wij regelmatig horen:

Title Niet Bewerken & Altijd laten staan
Wat kost 400.000 hypotheek?

De maandelijkse lasten berekent met een annuïteitenhypotheek en 2,6% rente zijn ongeveer € 1.601,- bruto en € 1.294,- netto per maand. Dit laatste is afhankelijk van het exacte inkomen.

Wat kost een hypotheek van 300.000 euro?

De maandelijkse lasten berekent met een annuïteitenhypotheek en 2,6% rente zijn ongeveer € 1.201,- bruto en € 971,- netto per maand. Dit laatste is afhankelijk van het exacte inkomen.

Hoeveel keer je jaarsalaris kan je voor een hypotheek lenen?

Je kan ongeveer maximaal 4,5x je jaarsalaris aan hypotheek krijgen. Dit is een ruwe berekening. Neem contact op met ons voor een berekening op maat.

Bel of
WhatsApp ons.
Dan praten we verder!
06-117 577 26