Lineaire hypotheek: Gratis hypotheekgesprek

Wanneer kies je voor een lineaire hypotheek? En is deze hypotheekvorm ook voor jou het meest geschikt? Op basis van je inkomsten en vooruitzichten ontvang je van ons passend hypotheekadvies.

Start HierMaximale Hypotheek Berekenen

Wat is een lineaire hypotheek?

De lineaire hypotheek is naast de annuïteitenhypotheek één van de twee te kiezen hypotheekvormen voor starters. Tenminste, wanneer je gebruik wilt maken van het fiscale belastingvoordeel: de hypotheekrenteaftrek. Bij deze hypotheekvorm los je elke maand hetzelfde bedrag af en wordt de rente steeds een stukje lager. Je netto maandlasten dalen hierdoor in een rechte lijn. Lineair dus. En dat zit zo:

  • Je betaalt gedurende de looptijd van je hypotheek steeds hetzelfde bedrag aan aflossing.
  • Is de looptijd van je lening bijvoorbeeld 30 jaar, ofwel 360 maanden? Dan los je maandelijks 1/360e af.
  • Aan het eind van die 30 jaar is je hele hypotheekschuld volledig afgelost. Sneller aflossen betekent óók minder hypotheekrente betalen.
  • De lineaire hypotheek is onder de streep uiteindelijk goedkoper dan een annuïteitenhypotheek.

Lineaire hypotheek berekenen

Dat de lineaire hypotheek goedkoper is dan een annuïteitenhypotheek zit zo:

Stel: je koopt een huis en sluit hiervoor een hypotheek af van € 280.000 tegen een rente van 2,5%. Wat kost een lineaire hypotheek dan? Kies je voor een lineaire leenvorm, dan heb je over 30 jaar bruto € 385.000 betaald. Met een annuïtaire hypotheek betaal je uiteindelijk een stuk meer. Namelijk, € 398.000 bruto. Dat is een voordeel van € 13.000 over de gehele looptijd!

Bereken je startershypotheek

In 4 stappen naar een hypotheek!

Voordelen van deze hypotheekvorm

Wanneer je je eerste huis koopt, ben je verplicht om de hypotheek in 30 jaar af te lossen wanneer je gebruik wilt maken van de hypotheekrenteaftrek. Natuurlijk wil je van dit voordeel profiteren! Kom dán eens praten. Wij gaan de kenmerken van een lineaire hypotheek voor je na en berekenen of deze aflossingsvorm de juiste keuze is voor jouw situatie.

De voordelen van de lineaire hypotheek op een rij:

  • Dalende maandlasten: je maandlasten worden tijdens de looptijd steeds lager
  • Gegarandeerde aflossing: je lost je hypotheek helemaal af
  • Relatief goedkoop: omdat je sneller aflost dan bij een annuïteitenhypotheek, betaal je minder hypotheekrente en ben je aan het eind van de rit goedkoper uit

Zijn er dan helemaal geen nadelen?

Er is ook een keerzijde. Bij de overweging voor een lineaire hypotheekvorm zul je twee nadelen moeten meenemen:

  • Bij aanvang van de hypotheek zijn de maandlasten hoger dan bij een annuïteitenhypotheek. Doordat de aflossingen de hele aflosperiode gelijk blijven zijn de maandlasten aan het begin van de aflosperiode hoger. Bij een annuïteitenhypotheek los je in het begin van de looptijd minder af en in de laatste jaren juist meer, met het idee dat je later meer verdient.
  • Je kunt minder hypotheekrente aftrekken. Doordat je hypotheekschuld elke maand daalt kun je gedurende de looptijd minder hypotheekrente aftrekken

De hypotheekvorm in een notendop

Ondanks bovenstaande nadelen kan een lineaire hypotheek een slimme keuze zijn. Dat zit ‘m in het feit dat je met deze hypotheek nagenoeg geen risico loopt. Onder de streep is deze hypotheekvorm een stuk goedkoper dan de annuïteitenhypotheek. Ook worden de rentelasten en de hypotheekschuld elke maand lager. Bedenk of dit voor jou óók een goede keuze is.

Twijfel je of dit de hypotheekvorm is die bij jou past? Of wil je je spaarhypotheek oversluiten? Kom eens praten. Op basis van je inkomsten en vooruitzichten doen wij een voorstel voor de juiste hypotheekvorm voor jouw financiële (toekomstige) situatie.

Wat betaal ik?

Wij werken met vaste starterstarieven

Oriënteren en jouw mogelijkheden berekenen is kosteloos bij ons!

€ 1.600,-

als je in loondienst bent

€ 2.000,-

als je ondernemer bent:
met of zonder partner die in loondienst is

€ 2.400,-

als je beiden ondernemer bent

€ 3.500,-

advies op maat voor gecompliceerde situaties

Je hebt vast veel vragen.

Hier een paar die wij regelmatig horen:

Title Niet Bewerken & Altijd laten staan
Wat is beter annuïteit of lineaire hypotheek?
Er is geen hypotheekvorm het beste, wel een hypotheekvorm welke het beste bij jouw situatie past. In ons adviesgesprek bespreken we alle voor- en nadelen en kijken we op basis van jouw inkomen en vooruitzichten welke hypotheekvorm het beste bij jou past.
Wat is voordeliger annuïtair of lineair?
Als je kijkt naar de gehele looptijd, dan betaal je meer voor een annuïteiten hypotheek dan voor een lineaire hypotheek. Dit komt omdat je bij een annuïteitenhypotheek minder snel aflost en dus meer rente betaalt. Kijk je naar de laagste maandlasten dan heb je minder maandlasten de eerste 14 à 15 jaar voor een annuïteitenhypotheek, daarna heb je mindere maandlasten bij een lineaire hypotheek. Wel heb je bij een annuïteitenhypotheek minder afgelost.
Wat is een nadeel van een annuïteitenhypotheek ten opzichte van een lineaire hypotheek?
Een annuïteitenhypotheek los je minder snel af in de begin periode. Het risico op restschuld is in dat opzichte groter dan bij een lineaire hypotheek. Ook betaal je meer rente over de gehele looptijd.

Bel of
WhatsApp ons.
Dan praten we verder!
06-117 577 26