Hypotheek met NHG: Gratis hypotheekgesprek

Koop of verbouw je huis met extra zekerheid en een aantrekkelijke rentekorting door een hypotheek af te sluiten met Nationale Hypotheek Garantie.

Start HierMaximale Hypotheek Berekenen

Wat is NHG?

Wanneer je door omstandigheden de hypotheekkosten niet meer kunt dragen, kom je in aanmerking voor de woonlastenfaciliteit. Een constructie die ervoor zorgt dat je gedurende deze periode in de woning kan blijven wonen. Staat je huis onder water waardoor je met een restschuld komt te zitten bij een gedwongen verkoop van de woning? Dan stelt een hypotheek met NHG je in staat om een eventuele restschuld geheel kwijt te schelden. Deze restschuld wordt betaald door Het Waarborgfonds Eigen Woningen – de stichting achter NHG.
Bij de hypotheekverstrekker en de hypotheekadviseur kun je NHG aanvragen. Hiervoor betaal je eenmalig een bedrag. Dit bedrag kan je samen met andere kosten aftrekken van de belasting. Een hypotheek met NHG verdien je ruimschoots terug door de lagere hypotheekrente – het rentevoordeel verschilt per hypotheekverstrekker, maar kan oplopen tot zeker 1% per jaar.

Voordelen van deze constructie

Een hypotheek aanvragen met NHG garantie is niet verplicht, maar wanneer deze optie voor handen is, is het verstandig om deze met beide handen aan te grijpen. Er zijn namelijk genoeg voordelen te benoemen aan deze constructie:

 • NHG zoekt samen met de geldverstrekker naar oplossingen als je je hypotheek niet meer kunt betalen
 • Je krijgt korting op de hypotheekrente wat een aanzienlijke besparing op je maandlasten betekent
 • Verduurzamingsmaatregelen kun je meefinancieren tot 106% van de woningwaarde
 • Zonder vast contract kan een hypotheek toch mogelijk zijn
 • Ook af te sluiten voor een extra hypotheek voor verbouwing

Bereken je startershypotheek

In 4 stappen naar een hypotheek!

Kom ik in aanmerking voor NHG?

Je kunt bij de aankoop van je huis een hypotheek met NHG afsluiten tot de gemiddelde koopsom in Nederland. Het grensbedrag van NHG verandert wel ieder jaar. Dit komt, omdat ieder jaar de gemiddelde huizenprijzen stijgen. Laat je niet ontmoedigen. Wij kijken samen naar wat voor jou mogelijk is. Belangrijk is wel dat je aan bepaalde voorwaarden voldoet. Voor 2024 geldt dat:

 • De maximale hypotheek voor aankoop 100% van de marktwaarde is
 • De maximale koopsom bij bestaande bouw en nieuwbouw maximaal € 435.000 mag zijn
 • NHG ook mogelijk is bij woningen waarvan de koopsom hoger is dan € 435.000,- wanneer het bedrag in het taxatierapport gelijk aan of lager is dan € 435.000,-
 • Er bij nieuwbouw een waarborgcertificaat moet zijn afgegeven door een instelling aan wie Stichting Garantie Woning een keurmerk heeft verleend
 • Er 6% extra mag geleend voor energiebesparende kwaliteitsverbeteringen boven op de maximale hypotheek. Voor 2024 is dat € 461.100,- (106% van de marktwaarde)

 

Hoeveel kan ik lenen met NHG?

Om in aanmerking te komen voor NHG mogen de kosten voor het verkrijgen in eigendom niet meer zijn dan de kostengrens. De kosten voor het verkrijgen van eigendom bestaan uit*:

 • Het laagste bedrag van:
  • de koopsom kosten koper (exclusief roerende zaken), of
  • 97% van de koopsom vrij op naam indien de koopsom vrij op naam is, of
  • de marktwaarde vrij van huur en gebruik blijkens een taxatierapport
 • Kosten van afkoop van toekomstige erfpachtcanonverplichtingen, mits de afkooptermijn tenminste gelijk is aan de looptijd van de lening
 • De kosten van kwaliteitsverbetering en/of energiebesparende voorzieningen
 • Een blijkens de koopovereenkomst dan wel afzonderlijke overeenkomst overeengekomen eenmalige storting in een onderhoudsfonds ten behoeve van het (totale) toekomstig onderhoud van de woning;
 • Maximaal 6% over de som van a. tot en met d. voor bijkomende kosten.

* Bron: NHG

Heb je advies nodig over een hypotheek met NHG? Neem gerust contact met ons op. Ook voor andere vragen over bijvoorbeeld overdrachtsbelasting van je huis kunnen we je helpen.

Wat betaal ik?

Wij werken met vaste starterstarieven

Oriënteren en jouw mogelijkheden berekenen is kosteloos bij ons!

€ 1.600,-

als je in loondienst bent

€ 2.000,-

als je ondernemer bent:
met of zonder partner die in loondienst is

€ 2.400,-

als je beiden ondernemer bent

€ 3.500,-

advies op maat voor gecompliceerde situaties

Je hebt vast veel vragen.

Hier een paar die wij regelmatig horen:

Title Niet Bewerken & Altijd laten staan
Heb ik een hypotheek met NHG?

Dat kan je zien aan de hypotheekofferte of hypotheekakte. Twijfel je? Neem dan contact op met jouw bank of adviseur. Die heeft dat zo paraat.

Kun je met NHG meer lenen?

Dat hoeft niet het geval te zijn. De rente is wel lager als je een hypotheek met NHG hebt. Daardoor is de kans wel groter dat je iets meer kan lenen. Ook kan je met NHG aanspraak maken op een starterslening. Daardoor bestaat er de mogelijkheid om meer te lenen dan je op basis van je inkomen kan.

Bel of
WhatsApp ons.
Dan praten we verder!
06-117 577 26