Overdrachtsbelasting: Helder financieel overzicht in 2 dagen

Koop je een woning, dan krijg je te maken met verschillende extra kosten, waaronder de overdrachtsbelasting. Hoeveel bedragen deze kosten en aan wie moet je deze kosten afdragen? Wij bieden helderheid.

Start HierMaximale Hypotheek Berekenen

Wat is overdrachtsbelasting?

Afhankelijk van de invulling van aangekochte ruimte zul je een bepaald percentage overdrachtsbelasting af moeten dragen aan de belastingdienst. Wanneer je de woning daadwerkelijk gebruikt om in te wonen, dan wordt het percentrage overdrachtsbelasting over de koopsom van de woning 2%. Zet je het pand in voor andere doeleinden, dan zullen de kosten voor overdrachtsbelasting 10,4% bedragen. Onder deze doeleinden vallen ontroerende zaken als:

  • Vakantiewoningen
  • Bedrijfspanden
  • een tuin, garage of schuur die je niet gelijk met het huis koopt

De overdrachtsbelasting 2021 bedraagt voor starters 0%. Sinds begin 2021 krijgen woningkopers tussen de 18 en 35 jaar bij hun eerste woning een vrijstelling van de overdrachtsbelasting als ze een woning kopen voor maximaal € 510.000,-. Dit kan hen een aanzienlijk bedrag – namelijk 2% van de aankoopwaarde van het huis – schelen.

Bereken je startershypotheek

In 4 stappen naar een hypotheek!

Extra kosten bij aankoop woning meefinancieren

Lange tijd was het vanzelfsprekend om extra kosten die gepaard gaan bij het kopen van een huis mee te financieren in de hypotheek. Je leende wat meer waardoor je de extra kosten óók als lening kon terugbetalen. Sinds enige tijd – 2018 – kun je ‘slechts’ 100% van de woningwaarde lenen. Hierdoor zul je de extra kosten uit eigen zak moeten betalen. Onder extra kosten bij de aanschaf van een huis vallen onder andere:

  • Overdrachtsbelasting
  • Hypotheekadvieskosten
  • Notariskosten
  • Verbouwingskosten

Wanneer jij de volledige waarde van de hypotheek leent, zul je kosten als overdrachtsbelasting niet kunnen meefinancieren in de hypotheek. Noch is de overdrachtsbelasting fiscaal aftrekbaar. Deze vorm van belasting wordt door kopers als een vervelende belasting ervaren: de koopsom van een huis wordt groter en overdrachtsbelasting terugvragen is óók geen optie.

Toch zijn er manieren om extra kosten als overdrachtsbelasting voor een huis wél mee te financieren. Dat is voornamelijk wanneer je overwaarde hebt in jouw huidige woning. Wanneer je overwaarde inbrengt bij de koop van een nieuwe woning, maak je ruimte om de overige kosten die gepaard gaan bij de aankoop van een woning bij te lenen. Kun je weinig eigen geld inbrengen en geen hypotheek met eigen geld realiseren? Dan is het een optie om hierover te praten met familie en vrienden. Wellicht bestaat er een kans dat zij je door een schenking – binnen de fiscale grenzen – kunnen ondersteunen. Op deze manier zullen extra kosten als overdrachtsbelasting geen roet in het eten gooien voor de hypotheekaanvraag van jouw droomwoning.

Wat kunnen wij voor je betekenen?

Wil je weten hoeveel je kan lenen? Ben je benieuwd naar welke hypotheekvorm het meest passend is? En wil je weten welk percentage aan overdrachtsbelasting je af zult moeten dragen? Plan dan een gratis eerste hypotheekgesprek in. Wij zullen je financiële plaatje en wensen onder de loep nemen. Wat volgt is een advies op maat. Helemaal afgesteld op je toekomstplannen, loonstrook en je huidige financiële situatie.

Ben je al een stap verder en is je bod onder voorbehoud van financiering geaccepteerd? Ook in alle verdere fases van de aankoop van een huis kunnen we je ondersteunen. 

 

Wat betaal ik?

Wij werken met vaste starterstarieven

Oriënteren en jouw mogelijkheden berekenen is kosteloos bij ons!

€ 1.600,-

als je in loondienst bent

€ 2.000,-

als je ondernemer bent:
met of zonder partner die in loondienst is

€ 2.400,-

als je beiden ondernemer bent

€ 3.500,-

advies op maat voor gecompliceerde situaties

Je hebt vast veel vragen.

Hier een paar die wij regelmatig horen:

Title Niet Bewerken & Altijd laten staan
Hoeveel overdrachtsbelasting?

In 2021 betaal je 2 of 10,4% overdrachtsbelasting. Het is afhankelijk van het goed dat je koopt en met welk doel. Koop je een woning om zelf in te wonen, dan betaal je 2%. Voor alle overige onroerende goederen betaal je 8% overdrachtsbelasting. Je kan vrijstelling krijgen als je tussen de 18 en 35 jaar bent en voor maximaal € 510.000,- een woning koopt. Belangrijk is dat je nooit eerder van deze vrijstelling gebruik hebt gemaakt.

Hoeveel overdrachtsbelasting recreatiewoning?

Voor een recreatiewoning betaal je 10,4% overdrachtsbelasting.

Wie betaalt overdrachtsbelasting?

De koper van een onroerend goed betaalt overdrachtsbelasting. Dit voldoe je als je de sleuteloverdracht bij de notaris hebt.

Bel of
WhatsApp ons.
Dan praten we verder!
06-117 577 26