Aflossingsvrije hypotheek: weet wat je kunt lenen in 2 dagen

Maak een afspraak met onze hypotheekadviseur om te kijken of het voordeel van een aflossingsvrije hypotheek voor starters en doorstromers – lage maanlast – geschikt is voor jouw financiële situatie.

Start HierMaximale Hypotheek Berekenen

Voordelen aflossingsvrije hypotheek starter en doorstromer

Tot de einddatum enkel rente betalen en aan het einde van de looptijd de hypotheekschuld volledig aflossen. Lage maandelijkse maandlasten klinken aantrekkelijk. Toch is deze hypotheekvorm niet geschikt voor iedereen. Er kleven risico’s aan een aflossingsvrije hypotheek voor starters en doorstromers. De hypotheekrente voor een aflossingsvrije hypotheek voor starters en doorstromers is vaak hoger dan bij een lineaire of annuïteiten hypotheek en er bestaat een kans op een restschuld bij een waardedaling van je woning. Dit wordt echter wel beperkt omdat je maximaal 50% van de marktwaarde aflossingsvrij mag inrichten.

Het afsluiten van een aflossingsvrije hypotheek betekent wél dat je direct lagere maandlasten bedingt. Immers betaal je tot aan het eind van de looptijd alleen rente. Andere voordelen van een aflossingsvrije hypotheek voor een starter zijn:

 • Je hypotheeklasten zijn lager omdat je gedurende de looptijd geen aflossing betaalt
 • Gedurende de looptijd kun je af en toe een bedrag aflossen waardoor de hypotheekschuld kleiner wordt
 • Bij deze hypotheekvorm hoef je vaak geen verplichte verzekeringen af te sluiten
 • Omdat deze lening invloed heeft op je vermogen, betaal je minder belasting in box 3. De lening mag je van je vermogen aftrekken
 • Je sluit de aflossingsvrije hypotheek af naast een lineaire of annuïteiten hypotheek

Bereken je startershypotheek

Direct berekenen

..Verschillende hypotheekvormen

Sinds 2013 mag je maximaal 50% van de marktwaarde aflossingsvrij inrichten. Dit betekent dat je naast een aflossingsvrije starter hypotheek nog een andere hypotheekvorm zult moeten afsluiten. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om de overige 50% (gedeeltelijk) met eigen geld te financieren. Besluit je om de overige 50% met een andere hypotheekvorm te lenen, dan kun je óf een lineaire hypotheek afsluiten óf kiezen voor een annuïteiten hypotheek.

Annuïteitenhypotheek

Bij deze hypotheekvorm betaal je bruto elke maand hetzelfde bedrag. In het begin zal dit bedrag voornamelijk uit rente bestaan en tegen het einde van de looptijd bestaat het bedrag voornamelijk uit aflossing. Bij deze hypotheekvorm mag je de hypotheekrente aftrekken.

Lineaire hypotheek

Bij deze hypotheekvorm start je met hogere aanvangstlasten. Dit komt omdat je maandelijkse lasten voornamelijk bestaan uit aflossing. Daar tegenover staat dat de hypotheek elke maand een stukje kleiner wordt en dat je de hypotheekrente mag aftrekken.

We denken graag met je mee. Een huis kopen als starters doe je immers maar één keer. Mocht je nog twijfelen of je moet huren of kopen als starter? Dan geven we je hier ook graag advies over. 

Hoe los je een aflossingsvrije hypotheek voor starters af?

Het moment van aflossen is nog niet aan de orde wanneer de huizenzoektocht nog in de kinderschoenen staat. Toch is het prettig wanneer je vooraf een paar zaken helder hebt als het aankomt op hypotheekvormen en de aflossing hiervan. Zowel bij een lineaire hypotheek als bij een annuïteitenhypotheek mag je de hypotheekrente aftrekken. Dit geldt niet voor het deel van de hypotheek dat je aflossingsvrij hebt afgesloten.

Wanneer het einde van de looptijd nadert zul je de hypotheekschuld in één keer af moeten lossen. Dit kan met:

 • Eigen middelen, denk hierbij aan spaargeld en beleggingen
 • De verkoopopbrengst van je huis

Aflossingsvrije hypotheek voor starters afsluiten bij Hypotheek4Starters

Welke hypotheek je ook afsluit en welke financiële samenstelling je ook kiest om de hypotheek te bekostigen, met het oog op een continu veranderde woningmarkt en voorwaarden is het belangrijk om hierover in gesprek te gaan met een hypotheekadviseur. We vertellen je alles wat je moet weten, bijvoorbeeld over de kosten kopen voor starters. Zo weet je zeker dat je de deur uitloopt met een hypotheekadvies dat volledig past bij je situatie.

Ook voor andere vragen kun je bij ons terecht. Zo adviseren we over een verbouwing hypotheek en we kijken of je voldoet aan de voorwaarden voor een starterslening.

 

  Wat betaal ik?

  Wij werken met vaste starterstarieven

  Oriënteren en jouw mogelijkheden berekenen is kosteloos bij ons!

  € 1.600,-

  als je in loondienst bent

  € 2.000,-

  als je ondernemer bent:
  met of zonder partner die in loondienst is

  € 2.400,-

  als je beiden ondernemer bent

  € 3.500,-

  advies op maat voor gecompliceerde situaties

  Je hebt vast veel vragen.

  Hier een paar die wij regelmatig horen:

  Title Niet Bewerken & Altijd laten staan
  Kun je als starter een aflossingsvrije hypotheek afsluiten?

  Ja dat kan. Je mag maximaal 50% van de marktwaarde aflossingsvrij inrichten. De overige hypotheek zal je minimaal lineair of annuïtair moeten aflossen. Let wel op dat een aflossingsvrije hypotheek iets zwaarder getoetst wordt. Het verkleint jouw maximale leencapaciteit.

  Wat zijn de regels voor een aflossingsvrije hypotheek?

  Je mag maximaal 50% van de marktwaarde aflossingsvrij inrichten. De overige hypotheek zal je minimaal lineair of annuïtair moeten aflossen. Na 30 jaar zal je de aflossingsvrije hypotheek moeten aflossen of oversluiten. De aflossingsvrije hypotheek telt niet als eigen woningschuld waardoor je de rente niet mag aftrekken.

  Bel of
  WhatsApp ons.
  Dan praten we verder!
  06-117 577 26