Huis kopen voor starters: gratis hypotheekgesprek

Ergens in Nederland staat jouw huis. Wanneer je exact weet wat je kan lenen, heb je een streepje voor op veel andere starters op de woningmarkt.

Start HierMaximale Hypotheek Berekenen

Starterswoning kopen: hoe weet je wat je kunt lenen?

Een woning kopen op eigen houtje is een van de opties als je bekend bent op de woningmarkt. Ben je nieuw in het speelveld? Dan komt er veel op je af. Zie tussen alle opties, berekeningen en informatie maar de juist keuze te maken. Neem een hypotheekadviseur in de arm zodat je beslagen ten ijs kan komen op de woningmarkt. Als je weet wat je kunt lenen, dan kun je als starter een huis kopen met vertrouwen.

Door een hypotheekgesprek bij Hypotheek4Starters:

 • Weet je wat je maximaal kunt lenen
 • Kunnen starters op de woningmarkt met vertrouwen op zoek gaan naar een woning die past binnen hun prijscategorie
 • Weet jij welke hypotheekvormen er bestaan en het beste bij je past
 • Wordt uit 30 hypotheekverstrekkers een hypotheekverstrekker gezocht die het mooiste matcht met je financiële situatie en persoonlijke wensen

Bereken je startershypotheek

In 4 stappen naar een hypotheek!

Nu een huis kopen als starter met Hypotheek4Starters

Na ons adviesgesprek kun je met een gerust hart oriënteren op een huis. De stappen die we doorlopen om als starter jouw ideale eigen huis te kopen gaan als volgt:

 1. Telefonisch consult
  Tijdens een telefoongesprek van ongeveer 20 minuten maken we kennis. We willen graag weten wat je woonwensen zijn en wat je financiële achtergrond is. Zo creëren we de ideale basis om je goed te kunnen adviseren en begeleiden. Na dit gesprek ontvangen we graag enkele documenten van je, zodat we zeker weten wat jouw mogelijkheden zijn.
 2. Gratis oriëntatiegesprek
  Aan de hand van de documenten die je hebt ingestuurd, kunnen wij precies berekenen wat jij kan lenen. Jij weet na dit gesprek ook wat jouw maandlasten worden en welke kosten je maakt bij het kopen van een woning. Je zoektocht naar een geschikte woning kan beginnen.
 3. Hypotheekgesprek
  Je bod is geaccepteerd. Gefeliciteerd! Nu moeten we snel de financiering rond krijgen voordat de ontbindende voorwaarden verstrijken. We vergelijken in deze stap 30 verschillende hypotheekverstrekkers en bekijken welke hypotheek het beste bij je past. Ook houden we rekening met overlijden, werkloos worden of arbeidsongeschiktheid. We vinden een passende oplossing zodat je fijn in je huis kunt blijven wonen.
 4. Nazorg
  De hypotheek is rond! Wat ontzettend fijn. Nu hoef je alleen nog naar de notaris om de overdracht van de woning te laten plaatsvinden. Ons stukje nazorg zit ‘m in dat we controleren of de notaris goed zijn werkt heeft gedaan en of hij alle documenten compleet heeft. Ook staan we open voor aanvullende vragen van jouw kant.

Een meevallertje voor starters op de woningmarkt

Een starterswoning kopen is één van de grootste aankopen in je leven. Doe dit samen met een professional om zeker te weten dat je een hypotheek afsluit waarmee jij je maandlasten kunt (blijven) dragen.

Wanneer je je als starter op de woningmarkt begeeft, zul je merken dat beschikbare huizen niet voor het oprapen liggen. Soms kan het ook voorkomen dat woningen boven je budget lijken te liggen. Starters op de woningmarkt kunnen dus wel wat hulp gebruiken in hun zoektocht naar een koophuis. We helpen je graag met al je vragen zoals ‘Is een aflossingsvrije hypotheek als starter nog mogelijk?’ of ‘Wat zijn de kosten koper voor starters?’.

Een manier waarop de overheid de prijs voor woningen voor starters toegankelijker maakt, is door maatregelen in te stellen als:

 • Het afschaffen van de overdrachtsbelasting
  Wilde je als starter een huis kopen, dan stond je vóór 2021 voor hoge aankoopkosten. Door de overdrachtsbelasting van 2% op de totaalwaarde van een woning, kon het voorkomen dat starters op de woningmarkt de hypotheek niet rond konden krijgen. Om de markt te verruimen is een huis kopen voor starters nu wat eenvoudiger. De 2% overdrachtsbelasting werd begin 2021 teruggebracht tot 0%. Iedereen van 18 tot 35 jaar die een starterswoning wil kopen tot en met €510.000 komt in aanmerking voor de vrijstelling op de overdrachtsbelasting.
 • Studieschuld minder zwaar laten meewegen
  Het is een fabel te denken dat een huis kopen voor starters niet kan, wanneer er sprake is van een studieschuld. Het is zeker mogelijk. Heb je een studieschuld uit het nieuwe leenstelsel? Dan telt je studieschuld vanaf 0,35% mee in de berekening van je hypotheek. Bij het oude leenstelsel is dit vanaf 0,65% (zie Aftrek overige financiële verplichtingen – NHG). Omdat de termijn om de studieschuld af te lossen in het nieuwe stelsel langer is – namelijk 35 jaar – telt de studieschuld minder zwaar mee in de berekening van dat wat je maximaal kan lenen.

Hoe kom je als starter aan een huis?

Heb je wel eens geboden op een huis, maar werd deze zó voor je neus weggekaapt? Wellicht omdat je bod onder de maat was of misschien vanwege een lichte voorkeur voor een koper? Aan beide kun je iets doen. Ga het gesprek aan met een hypotheekadviseur.

Als je precies weet wat je kunt lenen, kun je een aantrekkelijker bod doen en is het mogelijk als starter een huis te kopen waar je echt op valt.

Dit geldt ook voor starters op de woningmarkt die niet eerder een huis hebben bezichtigd of een bod hebben gedaan. Naast of in plaats van een reguliere hypotheek zijn er ook andere manieren om een eigen huis te kopen als starter:

Huis kopen met een starterslening

In sommige gevallen kunnen starters gebruik maken van een zogenoemde starterslening. Een aanvullende lening op een reguliere hypotheek. Ideaal wanneer je als starter een huis wil kopen waarvan de waarde boven het bedrag wat je maximaal kunt lenen ligt. Ben je benieuwd of je in aanmerking komt voor deze regeling? Neem contact op met Hypotheek4Starters.

Ouders tekenen mee

Heb je nu te weinig inkomen om je hypotheek rond te krijgen, maar verwacht je in de nabije toekomst alles zelf te kunnen financieren? Denk dan eens aan deze oplossing. Een huis kopen voor starters wordt stukken gemakkelijker wanneer ouders ook hun handtekening zetten. Met deze handtekening worden je ouders hoofdelijk aansprakelijk voor de hypotheek.

Huis kopen met een familiebank

Financieel is deze constructie enorm aantrekkelijk, zeker als je de rente en aflossing teruggeschonken krijgt. Een familiebank is een constructie die ervoor zorgt dat je als ouder geld kan uitlenen aan je kind om een huis te kopen. Tegelijkertijd behalen zij een hoger rendement op hun spaargeld. Wil je als starter een huis kopen met deze constructie, dan bepaal je met je familie welk bedrag je leent en op welke termijn je dit terug betaalt. Let wel op dat deze constructie niet jouw leencapaciteit vergroot. Het zorgt voornamelijk voor een lagere rente, omdat het risico voor de geldverstrekker kleiner wordt. Wil je meer lenen met behulp van een familiebank constructie? Dan is terugschenken van de rente en aflossing een optie.

Wat betaal ik?

Wij werken met vaste starterstarieven

Oriënteren en jouw mogelijkheden berekenen is kosteloos bij ons!

€ 1.600,-

als je in loondienst bent

€ 2.000,-

als je ondernemer bent:
met of zonder partner die in loondienst is

€ 2.400,-

als je beiden ondernemer bent

€ 3.500,-

advies op maat voor gecompliceerde situaties

Je hebt vast veel vragen.

Hier een paar die wij regelmatig horen:

Title Niet Bewerken & Altijd laten staan
Welke hypotheek krijg je als starter?

Welke hypotheek je kunt krijgen is afhankelijk van je inkomen en je financiële verplichtingen. Hieronder wat voorbeelden:

Inkomen incl. vakantie geldDan kan je lenen
€ 30.000,-€ 135.000,-
€ 40.000,-€ 185.000,-
€ 50.000,-€ 240.000,-
€ 60.000,-€ 300.000,-
€ 70.000,-€ 379.000,-

 

Een gezamenlijk inkomenDan kan je lenen
€ 30.000,-€ 295.000,-
€ 40.000,-€ 440.000,-
€ 50.000,-€ 575.000.-
€ 60.000,-€ 720.000,-
€ 70.000,-€ 840.000, –

Deze berekening gaat uit van een toetsrente van 1,51% zonder financiële verplichtingen.

Wat kost een starterswoning?

Een starterswoning heeft geen vaste prijs. Iedereen die een eerste woning koopt, koopt in feite een starterswoning. Koop je een woning tot en met € 435.000, -, dan kom je in aanmerking voor een NHG financiering. Als je gebruik wil maken van een starterslening zal je een woning onder NHG moeten kopen. Daarboven kan het niet en valt jouw financiering buiten NHG.

Hoeveel eigen geld huis kopen starter?

Als je een woning koopt tot en met € 510.000, – en ben je tussen de 18 en 35 jaar dan is het ongeveer 1,1% van de koopsom. Neem je een aankoopmakelaar dan is het ongeveer 2,2%. Ben je ouder dan 35 jaar en koop je tot en met € 510.000, – dan is het ongeveer 3,1%. Neem je een aankoopmakelaar dan is het ongeveer 4,2%. Naarmate je een duurdere woning koopt, zal het percentage iets naar boven gaan.

Bel of
WhatsApp ons.
Dan praten we verder!
06-117 577 26