Huren of kopen als starter: gratis hypotheekgesprek

Wil je een huis kopen? Of huren? Welke keuze maak jij? De keuze tussen kopen of huren als starter is altijd afhankelijk van je financiële situatie. Wij voorzien je van advies in een gratis hypotheekgesprek.

Start HierMaximale Hypotheek Berekenen

Waarom kopen voor starters een goede optie is

Het is het eeuwige dilemma: moet je als starter huren of kopen? Soms wil je het één, maar word je gedwongen te kiezen voor het ander. Niet iedereen heeft genoeg inkomen of eigen geld om te kunnen kopen.

Wil je je eigen huurbaas zijn? En zelf bepalen wat je met je huis doet? Denk aan het plaatsen van zonnepanelen zonder dat daar een huurverhoging tegenover staat? Of het realiseren van die droomkeuken? Dan is kopen in plaats van huren als starter de beste optie. Op deze manier bouw je vermogen op. Over het algemeen wordt jouw woning en dus ook jouw vermogen over een tijdspanning van 10 jaar heel wat meer waard. Kopen is een geschikte keuze wanneer je:

 • toe bent aan een permanente vorm van settelen;
 • de komende tijd niet verwacht te verhuizen;
 • invloed wil uitoefenen op de maandelijkse kosten;
 • elke maand huur betalen ‘geld weggooien’ vindt;
 • een plek wil die echt van jou is;
 • een hypotheek kunt bekostigen.

Verkeer je in de luxepositie dat je kúnt kiezen? Maak dan de keuze gebaseerd op ratio. Graag helpen we je mee een keuze te maken voor huren of kopen als starter.

Bereken je startershypotheek

In 4 stappen naar een hypotheek!

Verloren vermogen bij huren > mogelijk ruim € 7.000, – per jaar

Blijf je aankomende tijd het liefst flexibel en wil je je niet vastleggen aan een langdurige verplichting? Dan is de keuze tussen kopen of huren als starter snel gemaakt. Door te huren zit je niet vast aan risico’s rond waardeverwachtingen of bepaalde gemeenschapsbelastingen. Je hoeft ook geen bijkomende kosten te betalen die gepaard gaan met het afsluiten van een hypotheek. En, vind je je buren niet leuk? Dan is de beslissing om te verhuizen sneller gemaakt. Bovendien, gaat er iets stuk aan de woning; lekt het dak of werkt de boiler niet meer, dan dien je de declaratie gewoon in bij de verhuurder.

Belangrijkste nadeel van huren

Een groot nadeel van huren is wel dat je te maken hebt met financiële verdamping. Elke maand verlies je vermogen en bouw je niets op. Stel de hypotheeklast is € 1.000, – per maand. Je betaalt dan ongeveer € 385,- rente en de rest is aflossing. Als de huursom € 1.000 per maand is dan verlies je in een jaar tijd ongeveer € 7.400 (€ 1.000,- huur – € 385,- rente). Kijk je naar een periode van 5x jaar dan is dit bedrag ongeveer € 37.000. Kortom: je bouwt niks op.

Huren of kopen starter: Wat als je kiest voor kopen?

Welke keuze maak jij? De keuze tussen kopen of huren als starter is altijd afhankelijk van je financiële situatie. Omdat de initiële kosten hoger zijn voor kopen, zal je moeten sparen om een woning te kunnen kopen. Toch zul je op de lange termijn minder kosten kwijt zijn aan kopen. Bovendien bouw je vermogen op. En dát is wat waard. Daarnaast profiteer je dat er sinds 2021 geen overdrachtsbelasting als starters meer betaald hoeft te worden.

Voordelen bij kopen

Sta je voor de keus om te huren of kopen als starter, kies dan voor kopen wanneer je de initiële kosten kunt bekostigen. Kopen in tegenstelling tot huren, levert je een hele waslijst aan voordelen op.

 • Woon je in een huurwoning, dan heb je soms recht op huurtoeslag. Val je buiten deze regeling, dan is er weinig financieel voordeel. Veder kun je ook niets van de belasting aftrekken. De hypotheekrente van een koophuis is daarentegen wel aftrekbaar.
 • Je bouwt kapitaal op. Zie het huis als een investering. Je betaalt 30 jaar lang hypotheek en aan het einde van de rit is jouw huis geheel in jouw eigendom.
 • De woning zal over het algemeen naarmate de jaren verstrijken meer opleveren dan de prijs waarvoor jij de woning kocht. De woning is een goede investering voor je oudedagsvoorziening.
 • Je zult niet te maken krijgen met huurverhoging. In plaats daarvan weet jij gedurende de rentevaste periode precies wat je kwijt bent aan maandelijkse woonlasten.
 • Je kunt je maandelijkse lasten verkleinen door energiebesparende maatregelen op de woning toe te passen. Denk aan duurzame oplossingen als spouwmuur- en dakisolatie, zonnepanelen en hoogrendementsglas.

Wie denkt dat het voordelenlijstje hier ophoudt, heeft het mis. We kunnen nog wel even doorgaan, maar graag lichten we de voordelen van kopen tegenover huren als starter graag toe in een gesprek. Wil je liever huren of kopen als starter? De keuze is aan jou.

Wat betaal ik?

Wij werken met vaste starterstarieven

Oriënteren en jouw mogelijkheden berekenen is kosteloos bij ons!

€ 1.600,-

als je in loondienst bent

€ 2.000,-

als je ondernemer bent:
met of zonder partner die in loondienst is

€ 2.400,-

als je beiden ondernemer bent

€ 3.500,-

advies op maat voor gecompliceerde situaties

Je hebt vast veel vragen.

Hier een paar die wij regelmatig horen:

Title Niet Bewerken & Altijd laten staan
Wat is een startershypotheek?

Een startershypotheek is feitelijk een lening voor jouw eerste woning. De lening wordt in 30 jaar afgelost en je hebt recht op 30 jaar renteaftrek. Valt jouw startershypotheek onder NHG, dan zou een aanvullende starterslening mogelijk kunnen zijn.

Hoe werkt een startershypotheek?
Een startershypotheek zal je in 30 jaar moeten aflossen. Omdat je nog geen hypotheek hebt gehad, is de rente ook voor 30 jaar aftrekbaar. Na 30 jaar is de woning dus volledig van jou.
Kunnen starters meer lenen?

Omdat je geen hypotheekverleden hebt, kan je wat meer lenen ten opzichte van iemand die al wel een verleden heeft. Dit komt omdat de looptijd nog 30 jaar is. Koop je een volgende woning, dan zal er gerekend moeten worden met een mindere looptijd. Dit omdat je de hypotheek in 30 jaar moet aflossen. Heb je dus al 10 jaar afgelost, dan zal je het resterende gedeelte in 20 jaar moeten aflossen. Daarnaast kan je als starter ook nog gebruik maken van de starterslening.

Wat is de beste hypotheek voor een starter?
Dat is de hypotheek die het beste bij je past. Voor de één is dat een annuiteitenhypotheek, voor de andere een lineaire hypotheek en voor sommigen een combinatie ervan. Wist je ook dat je een aflossingsvrije hypotheek kunt nemen? Dit zorgt direct voor lagere maandlasten, maar er zitten ook nadelen aan vast. Ik leg dit graag uit in ons gesprek

Bel of
WhatsApp ons.
Dan praten we verder!
06-117 577 26