Hypotheekvormen voor starters: Gratis hypotheekgesprek

Hoe krijg je zo snel mogelijk de hypotheek rond? Welke hypotheek is het meest passend bij je financiële situatie? En welke hypotheekvormen voor starters sluiten budgettair het beste aan? Wij geven advies.

Start HierMaximale Hypotheek Berekenen

Hypotheekvormen voor starters: de beste optie voor jou

Een huis kopen. Het is niet iets wat je elke dag doet. Logisch dat vragen als “Welke hypotheek voor starters is het meest geschikt?”, “Hoeven we geen overdrachtsbelasting als starters te betalen?” en “Hoe ga ik mijn hypotheek betalen?” door je hoofd schieten. Kom in contact met onze hypotheekadviseur voor de juiste begeleiding bij het kopen van een huis. Uit alle hypotheekvormen voor starters bekijken wij welke vorm het meest bij je aansluit, zodat je een gunstige hypotheek tegen een gunstig maandelijks tarief kunt afsluiten en je starterswoning kunt kopen. Ook kunnen we samen kijken of het mogelijk is om een starterslening aan te vragen. 

Hebben we het over hypotheekvormen voor starters, dan hebben we het over de manier waarop je het beste kunt aflossen. Starters op de hypotheekmarkt kunnen kiezen uit twee hypotheekvormen. Tenminste, wanneer je in aanmerking wil komen voor hypotheekrenteaftrek – lasten die je van je inkomen in box 1 mag aftrekken. Daarbij is het wel noodzakelijk dat je binnen 30 jaar aflost én direct begint met de aflossing. Gunstige hypotheekvormen voor starters zijn:

 • De annuïtaire hypotheek
  Verwacht je dat je inkomen in de aankomende jaren gaat stijgen? Dan is een annuïteitenhypotheek één van de prettigste hypotheekvormen voor starters. De netto maandlasten zullen in het begin wat lager liggen. De lasten lopen wel op. Je zult meer gaan aflossen en ontvangt minder belastingvoordeel. Een voordeel is dat de schuld elke maand lager wordt én dat je recht hebt op hypotheekrenteaftrek.
 • Hypotheek lineair
  Onder de hypotheekvormen voor starters die fiscaal aantrekkelijk zijn, valt ook de lineaire hypotheek. Deze hypotheekvorm is gunstig voor diegene die later graag minder willen betalen en nu meer kunnen betalen. Bij deze hypotheek zullen de maandlasten in het begin van de hypotheek wat hoger liggen. Je krijgt minder belastingvoordeel, maar je begint wel gelijk met meer aflossen en doet dit gelijkmatig.

Bereken je startershypotheek

In 4 stappen naar een hypotheek!

Voordelen van contact met een hypotheekadviseur

Het is goed om te bedenken welke hypotheekvormen voor starters er bestaan en welke bij je passen. Gelukkig hoef je dit niet alleen te doen. Wanneer jij de juiste documenten aanlevert, kunnen we je optimaal adviseren over welke hypotheek de beste match vormt met jouw financiële situatie. Ga je met ons om de tafel zitten dan:

 • Weet je binnen maximaal 2 werkdagen of je inkomen voldoende is voor de hypotheek
 • Ontvang je volledig advies op maat
 • Weet je exact wat je maximaal kunt lenen
 • Vergelijken we onafhankelijk 30 hypotheekverstrekkers
 • Krijg je inzicht in wat de risico’s zijn

Welke andere hypotheekvormen zijn er?

Wanneer je voor het eerst een huis koopt, kan het wel eens gaan duizelen. Er komt veel informatie op je af en er moeten praktische zaken geregeld worden. Je zult bijvoorbeeld moeten kiezen uit geschikte hypotheekvormen voor starters, maar ook is het belangrijk om uit te zoeken waar je recht op hebt. Wij helpen je om de beste keuze te maken om een hypotheek af te sluiten die het beste aansluit op jouw wensen.

Naast de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek, waren er tot 2013 ook andere hypotheekvormen wanneer je voor het eerst een huis ging kopen. De enige hypotheekvorm dat, naast de annuïteiten en lineaire hypotheek, over is gebleven is de aflossingsvrije hypotheek. Belangrijk om te weten is dat je geen recht hebt op hypotheekrenteaftrek als je deze vorm kiest. Het voordeel is direct lagere maandlasten. Laat je door ons goed informeren over een eventuele aflossingsvrije hypotheek voordat je hiervoor kiest.

 • Aflossingsvrije hypotheek: Je mag maximaal 50% van de marktwaarde aflossingsvrij inrichten. Bij deze hypotheekvorm zul je tot het einde van de looptijd alleen rente betalen. Op de einddatum van je hypotheek zul je de hypotheekschuld in één keer moeten aflossen. Natuurlijk kun je ervoor kiezen om gedurende de looptijd af en toe een bedrag af te lossen

Bijdrage ouders aan hypotheek op 3 manieren

Soms kan het zijn dat je eigen inbreng en de hypotheek die je maximaal kunt afsluiten voor de woning van je dromen niet genoeg is. In zulke gevallen kunnen je ouders een rol spelen bij de financiering van jouw huis. Dit kan op verschillende manieren.

 • Schenking
  Je ouders of een familielid besluiten je een bedrag te schenken. Gebeurt dit voorhand, dan zal de hypotheek stukken lager liggen. Om in aanmerking te komen voor een lagere hypotheek door schenking, moet je wel aan de voorwaarden van de schenkbelastingvrijstelling voldoen.
 • Familiehypotheek
  Ter vervanging van een reguliere hypotheek kun je rechtstreeks geld lenen van familie. Dit wordt ook wel de familiebank constructie genoemd. Met deze constructie is het mogelijk om een woning te kopen zonder tussenkomst van een geldverstrekker. Als jouw familie het volledige bedrag uitleent, dan is een geldverstrekker niet meer nodig, maar ze kunnen ook een deel financieren. Hierdoor wordt de hypotheek bij de geldverstrekker kleiner, waardoor je lagere rentes kan krijgen. LET WEL OP: Of je nu leent van jouw familie of van de geldverstrekker. Jouw leencapaciteit blijft hetzelfde. Alleen wanneer de rente en aflossing van de familiehypotheek teruggeschonken wordt, verkrijg je meer mogelijkheden.
 • Mede aansprakelijkheid
  Je ouders kunnen garant staan voor je hypotheek. Kan jij de hypotheek niet meer betalen, dan kunnen je ouders aansprakelijk gesteld worden voor de lasten. Ook zijn ze verantwoordelijk voor de hypotheekschuld. Je kunt voor deze hypotheekvorm voor starters enkel gebruik maken als de geldverstrekker het daarmee eens is. Dit hangt onder andere af van de financiële positie van je ouders en de voorwaarden van de bank.

In gesprek met Hypotheek4Starters

Wij kunnen ons voorstellen dat het je nogal aanvliegt. Bij een huis kopen komt namelijk ontzettend veel kijken. Zeker wanneer het je eerste huis is. Plan een gratis en vrijblijvend eerste hypotheekgesprek in, zodat jij weet wat je kunt lenen in jouw specifieke situatie.

Wat betaal ik?

Wij werken met vaste starterstarieven

Oriënteren en jouw mogelijkheden berekenen is kosteloos bij ons!

€ 1.600,-

als je in loondienst bent

€ 2.000,-

als je ondernemer bent:
met of zonder partner die in loondienst is

€ 2.400,-

als je beiden ondernemer bent

€ 3.500,-

advies op maat voor gecompliceerde situaties

Je hebt vast veel vragen.

Hier een paar die wij regelmatig horen:

Title Niet Bewerken & Altijd laten staan
Wat is de beste hypotheekvorm voor starters?

Er is geen hypotheekvorm dat beter is, maar enkel beter bij je past. Over het algemeen betaal je minder rente tijdens de gehele looptijd als je voor een lineaire hypotheek gaat. Echter zijn de maandlasten op het begin hoger dan bij een annuïteiten hypotheek. Past dit wel in jullie betaalbaarheid? Heb je nog een kinderwens op de korte termijn en worden de totale lasten hoger door kinderopvang? En zo zijn er nog veel meer vragen waardoor je tot een besluit kan komen wat het beste bij je past.

Welke hypotheekvorm is het goedkoopst?

Wanneer je kijkt naar de totale lasten over 30 jaar is een lineaire hypotheek het goedkoopst. Je hoeft namelijk minder rente te betalen. Wil je de maandlasten drukken? Dan kan je zelfs een combinatie maken met een aflossingsvrije hypotheek. 

Wat los je af bij een hypotheek?

Je lost de gehele hypotheek binnen 30 jaar af. Dit is ook het geval als je voor aflossingsvrij kiest. Echter wanneer jouw pensioeninkomen in de toekomst voldoende is, kan je er ook voor kiezen om de aflossingsvrije lening weer over te sluiten en te verlengen.

Bel of
WhatsApp ons.
Dan praten we verder!
06-117 577 26