Overdrachtsbelasting starters: Gratis eerste hypotheekgesprek

Het is gunstig wanneer blijkt dat je die € 8.800 euro aan overdrachtsbelasting mag houden. Ontdek of je gebruik kunt maken van de vrijstelling op overdrachtsbelasting in een gratis hypotheekgesprek.

Start HierMaximale Hypotheek Berekenen

Voordelen van 0% overdrachtsbelasting

Door de snel stijgende woningprijzen heb je het als starter op de woningmarkt niet altijd even gemakkelijk. Wellicht heb je meerdere bezichtigingen
gehad, ben je een keertje overboden of ben je afgetroefd door mensen die woningen als investering kopen.

Gelukkig bedacht de overheid een steuntje in de rug voor starters die vaak genoeg nét naast een woning grijpen: een vrijstelling op de overdrachtsbelasting. Hierdoor heeft de overheid kansen gecreëerd voor jongeren tot 35 jaar om toch een woning te kunnen kopen. De overdrachtsbelasting is per 2021 bijgesteld van 2% naar 0%. Door de vrijstelling op deze overdrachtsbelasting voor een woning:

 • Ben je als jonge woningkoper goedkoper uit
 • Kun je op een woning van € 510.000 maar liefst € 10.200 besparen
 • Word je kans op het vinden van een geschikte woning vergroot

De overdrachtsbelasting voor jonge doorstromers en starters is sinds dit jaar teruggebracht tot 0%. Ben je een young professional tot 35 jaar en heb je je eerste of tweede huis op het oog met een maximale vraagprijs van € 510.000, dan kom je wellicht eenmalig in aanmerking voor deze vrijstelling. Wil je weten of je in aanmerking komt voor de vrijstelling op de overdrachtsbelasting voor een huis? Wij vertellen je graag wat de voorwaarden zijn om in aanmerking te komen voor het percentage overdrachtsbelasting van 0%.

Bereken je startershypotheek

In 4 stappen naar een hypotheek!

Wat is overdrachtsbelasting?

Een koopwoning is veel meer dan alleen de koopsom. Bij het kopen van een huis komen meerdere kosten kijken. Deze bijkomende kosten zie je terug in de kosten koper. Een onderdeel hiervan is de heffing op de overdrachtsbelasting van een woning. Maar wat is overdrachtsbelasting precies? En wanneer betaal je overdrachtsbelasting? Deze heffingsvorm is een belasting die je als koper voor verschillende zaken moet betalen aan de overheid. De overdrachtsbelasting wordt geheven bij de koop van een:

 • Bestaande woning
 • Vakantiewoning
 • Bedrijfspand
 • Stuk grond
 • Winkelpand

Het percentage overdrachtsbelasting is niet voor alle aankopen hetzelfde. Enkel voor een bestaande woning betaal je overdrachtsbelasting van 2%. Voor elk andere aankoop betaal je 10,4% overdrachtsbelasting. De betaling van deze belasting voor woningkopers vindt plaats op het moment dat de overdracht van een woning plaatsvindt. De koper zal op het moment van overdracht 2% over de totale waarde van het huis betalen.

Kanttekening: de overdrachtsbelasting binnen 6 maanden bij verkoop van een woning wordt niet betaald door de nieuwe eigenaar of huidige eigenaar. Bij een erfenis, bij de verdeling van gemeenschap van goederen en bij een huwelijk hoeft er ook geen overdrachtsbelasting te worden betaald.

Zo kom je aan de vrijstelling voor de overheidsbelasting

Om in aanmerking te komen voor de vrijstelling van overdrachtsbelasting als starter voor een woning heb je een schriftelijke verklaring nodig. Hierin verklaar je schriftelijk dat:

 • Je leeftijd tussen 18 en 35 jaar ligt
 • Je een woning koopt
 • Je de startersvrijstelling voor de overdrachtsbelasting woning niet eerder hebt ontvangen
 • Je zelf in de woning gaat wonen

De woning niet duurder is dan de bovengrens van €510.000

Wat kunnen wij voor je doen?

Houd jij geld over na aankoop van een huis? Geld dat je misschien kan besteden aan een verbouwing of een trouwerij? Wil jij weten of je in aanmerking komt voor de vrijstelling van de overdrachtsbelasting? Neem dan contact op zodat wij je financiële situatie kunnen doorlichten voor een startershypotheek. Wij zullen je daarbij adviseren over het bedrag dat je maximaal kunt lenen en welke hypotheekvorm gunstig aansluit op je persoonlijke wensen en financiële positie.

Wat betaal ik?

Wij werken met vaste starterstarieven

Oriënteren en jouw mogelijkheden berekenen is kosteloos bij ons!

€ 1.600,-

als je in loondienst bent

€ 2.000,-

als je ondernemer bent:
met of zonder partner die in loondienst is

€ 2.400,-

als je beiden ondernemer bent

€ 3.500,-

advies op maat voor gecompliceerde situaties

Je hebt vast veel vragen.

Hier een paar die wij regelmatig horen:

Title Niet Bewerken & Altijd laten staan
Is overdrachtsbelasting aftrekbaar?

Nee overdrachtsbelasting is niet aftrekbaar van de belasting.

Hoeveel is de overdrachtsbelasting

Je betaalt voor de eigen woning 2% overdrachtsbelasting. Daar hoort bijvoorbeeld ook een garage bij die direct met de woning wordt aangekocht en als één geheel wordt gezien. Voor alle andere onroerende zaken betaal je 10,4% overdrachtsbelasting. Je betaalt geen overdrachtsbelasting als je tussen de 18 en 35 jaar bent, maximaal een woning koopt van € 510.000,- en nog niet eerder van de vrijstelling hebt genoten.

Is overdrachtsbelasting mee te financieren?

Je mag maar 100% van de marktwaarde lenen. Koop jij jouw eerste woning, dan is de kans groot dat je dit zelf uit eigen geld moet betalen. Heb je al een woning met overwaarde en is de overwaarde genoeg? Dan kan je dit wel meefinancieren. Kijk ook eens naar de opties voor een starterslening hypotheek.

Waarom betaal ik overdrachtsbelasting?

Het eenmaal bepaalt dat je belasting betaalt over de aankoop van onroerend goed. Je betaalt geen overdrachtsbelasting als je tussen de 18 en 35 jaar bent, maximaal een woning koopt van € 510.000,- en nog niet eerder van de vrijstelling hebt genoten.

Bel of
WhatsApp ons.
Dan praten we verder!
06-117 577 26