Verbouwingshypotheek: plan een gratis hypotheekgesprek in

Met een verbouwingshypotheek kun je kosten van de verbouwing spreiden over een langere periode. Gunstig voor iedereen met grote woonwensen.

Start HierMaximale Hypotheek Berekenen

Verbouwing financieren met hypotheek of persoonlijke middelen

Je woont heerlijk. Echt. Maar soms knaagt er iets. Zou de woning er niet nóg mooier uitzien met die schuifpui met zijlichten? Met een hypotheek voor een verbouwing kun je eindelijk achterstallig onderhoud aanpakken, dat renovatietraject ingaan of energiezuinige maatregelen treffen om het huis duurzamer te maken. Met een verbouwinghypotheek heb je opeens wel heel veel opties voor het opknappen van je huis. Maar hoe zit het precies met de kosten, risico’s en de financiering van de hypotheek verbouwing?

Een verbouwing kun je op meerdere manieren bekostigen:

  • Eigen geld: heb jij € 50.000 spaargeld op je rekening staan? En heb je dit een lange tijd niet nodig? Gebruik dan je spaargeld voor je verbouwing. Dit is vaak het meest voordelig.
  • Persoonlijke lening: Je kunt kiezen voor een persoonlijke lening, naast je eerste hypotheek. Dit is gunstig wanneer je kiest voor een verbouwing met een looptijd laag leenbedrag – lager dan € 20.000.
  • Hypotheek bijlenen verbouwing: je kunt kiezen voor het uitbreiden van de hypotheek voor het verbouwen van de woning. Hiervoor kan een bouwdepot worden ingezet. Wil jij verbouwen om jouw woning energiezuiniger te maken? Dan heb je een aantal voordelen. Je kan meer lenen, omdat € 9.000,- buiten de inkomsten en lastentoets valt* en je mag tot 106% van de marktwaarde lenen.

* Bij een minimaal gezinsinkomen van € 33.000,- per jaar.

In 4 stappen naar een hypotheek!

Hypotheek voor verbouwen: dit zijn de kosten

Een verbouwing ligt voor de hand, wanneer je meer ruimte wilt, maar niet wilt verhuizen. Om dit te bekostigen kan een verbouwingshypotheek heel gunstig zijn. Toch is een hypotheek bijlenen voor een verbouwing niet voor iedereen een optie. Om de hoogte van de verbouwing hypotheek te bepalen, kijkt de bank naar de waarde van de woning na verbouwing. Deze waarde wordt vastgesteld door een taxateur. Neem hierbij in ogenschouw dat hoe meer je bijleent ten opzichte van de waarde van je woning, hoe meer risico de bank loopt. De bank zal dan een hogere opslag op de hypotheekrente rekenen. Dit betekent dat je automatisch een hogere rente over de totale hypotheek zult betalen. Is dit geen struikelblok, dan is een aanvullende hypotheek voor een verbouwing een gunstige optie.

Wanneer je gebruik maakt van een bouwdepot, zul je alle aanpassingen aan je huis wat – voor meerwaarde aan de woning zorgt, moeten bekostigen vanuit het bouwdepot. Wanneer je na de verbouwing geld overhoudt, zal dit overige deel gebruikt worden om een deel van de hypotheek in te lossen.

Rekenvoorbeeld hypotheek verbouwing huis

Je koopt een huis voor € 345.000 euro en wilt gaan verbouwen voor € 55.000. De marktwaarde na verbouwing zal naar verwachting € 385.000 bedragen. Je kunt dan een hypotheek krijgen voor € 385.000 en betaalt € 15.000 van eigen geld.

Passend advies

Heb je vragen over een verbouwingshypotheek? Neem gerust contact met ons op. Ook kunnen we tijdens een gesprek andere vormen van hypotheken bespreken. Denk bijvoorbeeld aan een starters hypotheek of een familie bank constructie.

Een huis kopen als starter is niet niks. Ben je benieuwd naar de kenmerken van een starterslening of heb je andere vragen? Plan een gesprek met ons in om alle vragen te beantwoorden. We kunnen het bijvoorbeeld hebben over de overdrachtsbelasting van je woning of wil je je hypotheek berekenen met eigen geld? Voor al je vragen staan we voor je klaar. 

Wat betaal ik?

Wij werken met vaste starterstarieven

Oriënteren en jouw mogelijkheden berekenen is kosteloos bij ons!

€ 1.600,-

als je in loondienst bent

€ 2.000,-

als je ondernemer bent:
met of zonder partner die in loondienst is

€ 2.400,-

als je beiden ondernemer bent

€ 3.500,-

advies op maat voor gecompliceerde situaties

Je hebt vast veel vragen.

Hier een paar die wij regelmatig horen:

Title
Welke verbouwingskosten hypotheek kun je meefinancieren?

Alle verbouwingen wat nagelvast aan de woning zit kan je meefinancieren in een verbouwingshypotheek. Denk daarbij aan keuken, badkamer, vloeren die niet verplaatst kunnen worden, verven, zonneweringen en nog veel meer. Maar je tuin meefinancieren kan ook!

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen voor een verbouwing?
Dat is afhankelijk voor jouw inkomen en de woningwaarde na verbouwing. Stelregel is dat je ongeveer 70% van de totale verbouwing kan meefinancieren en 30% uit eigen middelen moet betalen. Denk je aan een uitbouw of heb je echt een opknapwoning gekocht? Dan is dit percentage vaak hoger.
Is een verbouwingshypotheek aftrekbaar?
Ja dit is aftrekbaar, mits je de minimale aflossingschema volgt (annuïtair/ lineair). Het is in feite een ophoging van je nieuwe of bestaande hypotheek.
Kan ik NHG aanvragen voor mijn verbouwingshypotheek?
Ja dat kan, zolang de koopsom en de verbouwing niet boven de gestelde kostengrenzen komt. Elke jaar verandert deze kostengrens. Neem contact op wat de meest actuele kostengrens is.

Bel of
WhatsApp ons.
Dan praten we verder!
06-117 577 26