Vrij op naam

Struin jij regelmatig Funda en andere huizensites af op zoek naar je droomwoning? Dan kom je regelmatig begrippen als v.o.n. en k.k. tegen. Dit zijn afkortingen voor vrij op naam en kosten kopen. Termen die slaan op de verantwoordelijkheid van meerkosten bij de koopsom van een woning. Maar wat betekent de term vrij op naam exact?

MEER WETEN? NEEM CONTACT OP!

Wat is vrij op naam?

Waarbij de koper bij kosten koper de overdrachtskosten betaalt, neemt de verkopende partij bij vrij op naam de meerkosten voor rekening. Vaak zijn woningen die een vrij op naam stempel krijgen nieuwbouwwoningen. Logisch, want er is geen eerdere bewoners die het huis kan overdragen. Dit scheelt je 2% aan overdrachtsbelasting.

Het komt weinig voor, maar er zijn ook bestaande woningen die vrij op naam worden aangeboden. De verkoper zal de kosten boven op de koopsom op zich nemen. Een nadeel is dat er weinig ruimte is voor prijsonderhandeling.

Wat zijn de kenmerken?

Koop je een nieuwbouwwoning vrij op naam. Dan betaal je geen overdrachtskosten. Toch zul je andere kosten van eigen geld moeten betalen, omdat je maar 100% van de woningwaarde als hypotheek kunt opnemen. Onder de bijkomende kosten vallen zaken als:

  • Kadastrale kosten
  • Kosten aan de notaris voor een hypotheekakte
  • Advieskosten voor de hypotheekadviseur

In 4 stappen een startershypotheek!

Voor- en nadelen

De overdrachtsbelasting die normaliter boven op de koopsom van de woning komt, hoef je in het geval van een nieuwbouwwoning niet te betalen. Die 2% van de koopsom kun je dus in eigen zak steken. Een nadeel is dat je wel 21% aan BTW betaalt voor een nieuwbouwwoning. Dit bedrag is al in de kostprijs opgenomen. Dit percentage geldt voor zaken als gas, water en licht. Maar ook voor notariskosten en kosten van de grond. Ook heb je bij nieuwbouw vaak te maken met dubbele maandlasten.

Het is niet altijd duidelijk welke kosten wel en niet in de koopprijs zijn opgenomen. Laat je daarom altijd adviseren over de kostenverdeling door de aannemer van de nieuwbouwwoning.

Hoe kunnen we je helpen?

Is het huis dat je vrij op naam ziet het huis waarin jij jezelf de aankomende jaren ziet wonen? Neem dan contact op. Wij zorgen voor een hypotheek op maat. 

Ook voor andere vraagstukken kun je bij ons terecht. Zo adviseren we over een waarborgcertificaat en we vertellen je alles over de WOZ waarde van een huis.

 


Bel of
WhatsApp ons.
Dan praten we verder!
06-117 577 26