Met studieschuld een hypotheek aanvragen: Gratis hypotheekgesprek

Ook met een studieschuld kun je een hypotheek afsluiten. Wel verandert je maximale hypotheek. Ga in gesprek met een hypotheekadviseur en ontdek hoe hoog jouw maandlasten mogen worden.

Start HierMaximale Hypotheek Berekenen

De invloed van studieschuld op je hypotheek

Wanneer de hypotheekadviseur vraagt of je schulden open hebt staan, word je plots met beide benen op de grond gezet. Ai, je hebt nog een niet afbetaalde studieschuld. Met een studieschuld wordt een huis kopen wellicht wat lastiger, maar het is zeker niet onmogelijk. Sterker nog; de invloed van een studieschuld op een hypotheek is vele malen minder groot dan die van een persoonlijke lening. Consumptieve leningen tellen voor 2% mee in de berekening van een hypotheek.

Een hypotheek aanvragen met een studieschuld kan dus, maar deze hypotheek zal wel iets lager liggen. Dit komt omdat het belangrijk is dat je jouw woning moet kunnen blijven betalen. Je kan een euro maar één keer uitgeven.

Maximale hypotheek afhankelijk van leenstelsel

Voor welk bedrag je een hypotheek met studieschuld kunt afsluiten hangt helemaal af van het stelsel waaronder je hebt gestudeerd. We onderscheiden er twee:

  • Een hypotheek met studieschuld onder het oude leenstelsel: met studieschuld van vóór 1 september 2015, telt je studieschuld voor de berekening van je maximale hypotheek 0,65% mee
  • Een huis kopen met een schuld onder het nieuwe leenstelsel: heb je een studieschuld van na 1 september 2015? Dan is de wegingsfactor bij een hypothecaire lening 0,35%

De reden waarom een ‘oude’ studieschuld voor een hypotheek zwaarder meetelt in de berekening, is omdat de aflostermijn voor de schuld korter is dan bij het korte leenstelsel. Namelijk 15 jaar.

Bereken je startershypotheek

In 4 stappen naar een hypotheek!

Hypotheek berekenen met studieschuld

Hypotheekverstrekkers gaan uit van jouw oorspronkelijke studieschuld. Dit doen ze, omdat DUO op basis daarvan jouw aflossingsverplichting berekend. Ze houden hierbij rekening met de wegingsfactor die voor jou geldt. Daarbij gaan ze uit van een scenario dat je maandelijks 0,35% of 0,65% aflost aan studieschuld.

  • Berekening onder het nieuwe leenstelsel:
    Je hebt € 10.000 studieschuld onder het oude stelsel. Dan telt deze studieschuld voor de hypotheek voor 0,35% mee. Dit komt neer op € 35,- per maand. In dit geval zul je per maand € 35,- minder mogen uitgeven aan de hypotheek dan wanneer je geen studieschuld had.
  • Berekening onder het oude leenstelsel:
    Je hebt € 10.000 studieschuld onder het oude stelsel. Dan telt deze studieschuld voor de hypotheek voor 0,65% mee. Dit komt neer op € 65,- per maand. In dit geval zul je per maand € 65,- minder mogen uitgeven aan de hypotheek dan wanneer je geen studieschuld had.

Studieschuld wel of niet melden bij een hypotheekaanvraag?

Omdat een studieschuld niet BKR geregistreerd is, weet een geldverstrekker niet van het bestaan van je studielening. Wel is het belangrijk om te melden. Jij wilt immers niet in de positie komen dat je de hypotheek niet meer kunt betalen. Daarnaast wordt het verzwijgen van jouw studieschuld gezien als fraude. Je loopt daarmee het risico, dat je in de toekomst geen hypotheek meer kunt afsluiten. Tegenwoordig mag de geldverstrekker er ook naar vragen en bij toestemming mogen ze via het Hypotheek Data Netwerk inzage krijgen in de gegevens van de Dienst Uitvoering Onderwijs.

Ga in gesprek met Hypotheek4Starters. Dan kijken we samen naar jouw financiële mogelijkheden. Hoeveel geld heb je nodig om een huis te kopen, mijn bod op een huis is geaccepteerd wat nu en wat zijn de hypotheekvormen voor starters? Wij helpen je met al je vragen.

Wat betaal ik?

Wij werken met vaste starterstarieven

Oriënteren en jouw mogelijkheden berekenen is kosteloos bij ons!

€ 1.600,-

als je in loondienst bent

€ 2.000,-

als je ondernemer bent:
met of zonder partner die in loondienst is

€ 2.400,-

als je beiden ondernemer bent

€ 3.500,-

advies op maat voor gecompliceerde situaties

Je hebt vast veel vragen.

Hier een paar die wij regelmatig horen:

Is een geaccepteerd bod bindend?

Wanneer je een mondeling akkoord hebt bereikt is de koop al bindend. Wel heb je eerst 3 dagen bedenktijd. Daarin kan je zonder opgaaf van reden alsnog van de koop afzien. Daarna niet meer, behalve als je onder voorbehoud van bepaalde voorwaarden een bod hebt geplaatst. Om van de koop af te kunnen zien, zal je moeten bewijzen dat je aan één van de door jouw gestelde ontbindende voorwaarden kan voldoen.

Wat als je studieschuld niet opgeeft bij hypotheek?

Dan loop je het risico dat je jouw woning nu en in de toekomst niet meer kan betalen. Daarnaast wordt het verzwijgen van jouw studieschuld gezien als fraude. Je loopt daarmee het risico, dat je in de toekomst geen hypotheek meer kan afsluiten

Hoe zwaar telt studieschuld mee hypotheek?
Wanneer je in het oude leenstelsel valt, dan kan je met € 20.000,- studieschuld ongeveer € 32.000,- minder lenen. Heb je een studieschuld dat in het nieuwe leenstelsel valt, dan kan je met € 20.000,- studieschuld ongeveer € 17.400,- minder lenen.
Kunnen ouders studieschuld overnemen?
In sommige gevallen kan dat. Informeer naar de mogelijkheden.

Bel of
WhatsApp ons.
Dan praten we verder!
06-117 577 26