Overdracht huis: Snel en gedegen advies

Juridisch eigenaar word je wanneer de overdracht van de woning plaatsvindt en de akte van levering is ondertekend. Aan de overdracht zijn kosten verbonden. In ons hypotheekadvies houden we hier rekening mee. 

Start HierMaximale Hypotheek Berekenen

Hoeveel overdrachtsbelasting betaal je?

Je ontvang de sleutels van je nieuwe huis en daarmee ben jij rechtmatig eigenaar van je eigen woning. Misschien heb je een schenking voor je huis gekregen van familie of heb je het helemaal zelf kunnen bekostigen. Voordat de overdracht van een huis plaatsvindt, heb je al heel wat overwonnen. Zo heb jij:

  • een hypotheekadviseur in de arm geslagen;
  • financiële papieren aangeleverd;
  • je droomhuis gevonden;
  • het (eerste) bod gedaan;
  • een koopovereenkomst getekend;
  • passend advies voor een hypotheekvorm hebben opgevolgd;

Ga je de woning gebruiken om te verhuren, dan zul je 8% overdrachtsbelasting betalen over de aankoopwaarde van het pand. Ga je zelf in de woning wonen, dan zul je een tarief van 2% betalen. Op de dag dat de overdracht van het huis plaatsvindt zal de overdrachtsbelasting bij de notaris bekostigd moeten worden. Met deze extra kosten houden wij rekening bij het opstellen van een financieel advies voor je droomhuis.

Op het bovenstaande bestaan uitzonderingen. Ben jij tussen de 18 en de 35 jaar oud, koop jij een woning voor maximaal € 440.000,- en heb je nog nooit eerder van deze vrijstelling genoten? Dan betaal je helemaal geen overdrachtsbelasting.

Bereken je startershypotheek

In 4 stappen naar een hypotheek!

Wat is een woningoverdracht?

Het woord verraadt eigenlijk al waar het bij een woningoverdracht om draait. De woning wordt officieel overgedragen aan de kopende partij. Je tekent voor het eigenaarschap van de woning. De akte van levering en hypotheekakte zal in het kadaster worden ingeschreven waarna jij officieel eigenaar van de woning wordt.

De rol van Hypotheek4Starters bij overdracht woning

Je eerste huis kopen. Het is voorlopig de grootste financiële uitgave die je de komende jaren zult doen. Een beetje begeleiding is hierbij wel zo gewenst. Want, voor het eerst een woning kopen is een spannend moment. Wij helpen je om de juiste keuzes te maken, passend bij je huidige financiële situatie en toekomstplannen. Want, zeg nu zelf, een huis kopen is geen dagelijkse kost. Althans, niet voor jou. Wij hebben al veel mensen aan een passende hypotheek kunnen helpen, waardoor de overdracht van een huis niet veel later – na de aanvraag van een hypotheek – kon plaatsvinden bij de notaris.

Kanttekening: de overdracht van een huis kan ook over een jaar plaatsvinden. De verkopende partij zal tijdens de onderhandelingen namelijk een voorstel doen voor de overdracht van het huis, ofwel de aanvaardingsdatum. Dit kan:

    • Per datum
    • In overleg

Nadat je de koopovereenkomst hebt ondertekend, zul je gemiddeld 3,1 maanden moeten wachten totdat de overdracht van de woning bij de notaris plaatsvindt. Vóór dit moment zullen wij elkaar enkele keren spreken om tot een goed advies voor een passende hypotheek te komen. Hierin begeleiden we je stap voor stap, zodat je niets over het hoofd ziet.

Wat betaal ik?

Wij werken met vaste starterstarieven

Oriënteren en jouw mogelijkheden berekenen is kosteloos bij ons!

€ 1.600,-

als je in loondienst bent

€ 2.000,-

als je ondernemer bent:
met of zonder partner die in loondienst is

€ 2.400,-

als je beiden ondernemer bent

€ 3.500,-

advies op maat voor gecompliceerde situaties

Je hebt vast veel vragen.

Hier een paar die wij regelmatig horen:

Is een geaccepteerd bod bindend?

Wanneer je een mondeling akkoord hebt bereikt is de koop al bindend. Wel heb je eerst 3 dagen bedenktijd. Daarin kan je zonder opgaaf van reden alsnog van de koop afzien. Daarna niet meer, behalve als je onder voorbehoud van bepaalde voorwaarden een bod hebt geplaatst. Om van de koop af te kunnen zien, zal je moeten bewijzen dat je aan één van de door jouw gestelde ontbindende voorwaarden kan voldoen.

Hoe gaat de overdracht van een huis?

Zodra de offerte akkoord is, kan je naar de notaris voor de sleuteloverdracht. De notaris stelt de akte van levering en de hypotheekakte op en legt dit aan je uit. Zodra je akkoord bent zet je de handtekening en daarbij is de overdracht een feit.

Hoeveel tijd tussen verkoop huis en overdracht?
Meestal is de overdracht van het huis rond de 3 à 4 maanden vanaf het moment dat je de verkoopakte tekent. Maar dit blijft variabel. Het kan korter, maar ook langer zijn. Jij bepaalt als verkoper ook wanneer de overdacht van de woning plaatsvindt.

Bel of
WhatsApp ons.
Dan praten we verder!
06-117 577 26