WOZ-waarde

De WOZ-waarde vormt de grondslag van gemeentelijke belastingen over woningen, bedrijfspanden en gronden. Maar deze waarde is niet voor elke gemeente gelijk. Wat houdt de WOZ-waarde precies in en wat zijn de voor-en nadelen van een hoge of lage WOZ. We leggen het uit.

MEER WETEN? NEEM CONTACT OP!

Wat is WOZ-waarde?

WOZ is de afkorting van Waardering Onroerende Zaken en is een zo goed mogelijke schatting van de mogelijke verkoopprijs op dat moment. De WOZ bepaalt hoeveel belasting – onroerendezaak- en inkomstenbelasting en watersch            apslasten – je elk jaar aan de belasting afdraagt. De gemeente waarin je woont stelt de waarde ieder elk jaar vast met als peildatum 1 januari van het voorgaande jaar. Benieuwd naar de WOZ-waarde van jouw huis? Bekijk dan de jaarlijkse nota van de gemeentelijke heffingen of bekijk het WOZ-waardeloket van de Rijksoverheid.

Wat zijn de kenmerken van de WOZ-waarde?

Om de hoogte van de WOZ-waarde vast te stellen, wordt er een zogenaamde taxatie uitgevoerd door de gemeente. Deze waarde komt tot stand door:

  • De locatie van de woning;
  • Inhoudsgegevens;
  • De grondoppervlakte van de woning;
  • Verkoopcijfers van woningen die recent zijn verkocht.

Voor- en nadelen

Voordelen:

  • WOZ-waarde kan in sommige gevallen gunstig uitpakken bij verkoop van je woning, bijvoorbeeld bij een hoge WOZ-waarde
  • Bij een hoge WOZ-waarde kan de hypotheekrente omlaag
  • Bij een lage WOZ-waarde betaal je minder waterschaps-, schenk- en erfbelasting
  • Bij een lage WOZ-waarde betaal je ook minder onroerende zaken- en inkomstenbelasting
  • Bij een lage WOZ-waarde gaat de eigenwoningforfait naar beneden

    Nadelen:

    • Hoe hoger de WOZ-waarde, hoe meer gemeentebelasting je betaalt
    • De hoogte van de WOZ-waarde kan soms laag uitpakken door externe factoren, maak in dit geval bezwaar bij de gemeente.
    • Hoe hoger de WOZ-waarde, hoe meer de eigenwoningforfait stijgt

      In 4 stappen een startershypotheek!

      Voor wie en wat is dit bedoeld?

      WOZ is bedoeld voor zowel eigenaren als huurders van een pand. Zij maken gebruik van het pand en draaien op voor gemeentelijke heffingen en belastingen die op de WOZ-waarde zijn gebaseerd.

      In welke gevallen is de WOZ-waarde van belang?

      De WOZ-waarde is de basis van diverse rijksbelastingen en kan bij een hoge of lage waarde voordelig, maar ook nadelig uitpakken. Soms kan het zijn dat je het niet eens bent met de waardebepaling van de WOZ. Bijvoorbeeld omdat er schade is door externe factoren, zoals een bodemdaling door extreme wegbewerking. Dit wordt door de gemeente niet gezien wanneer zij de waarde bepalen. Door bezwaar te maken kun je vaak alsnog een eerlijke WOZ aangeboden krijgen.

      Hoe kunnen we je helpen?

      Wil je vanwege een te hoge WOZ-waarde de renteopslag van je hypotheek verlagen? Kom dan eens praten. Samen bekijken wij in hoeverre je hebt afgelost en wat dit betekent voor je maandelijkse kosten.

      Heb je ondersteuning nodig bij andere vraagstukken? Neem gerust contact op. We helpen je bijvoorbeeld met het berekenen van bereidstellingsprovisie en met het aanvragen van een bouwdepot. En ook voor advies over jouw perfecte startershypotheek zit je bij ons goed.

       


      Bel of
      WhatsApp ons.
      Dan praten we verder!
      06-117 577 26